Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/01/2006

Γενναία ενίσχυση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας

Με την ευκαιρία της αυριανής Διεθνούς Διάσκεψης στο Πεκίνο για την αντιμετώπιση της γρίπης των πουλερικών, ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων και μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Διεθνής Διάσκεψη του Πεκίνου για την αντιμετώπιση της γρίπης των πουλερικών δεν πρέπει να είναι ακόμα μία Διάσκεψη όπου δίνονται υποσχέσεις χρηματοδότησης που δεν τηρούνται.

Επιβάλλεται, όχι μόνο να συγκεντρωθούν τα 1,5 δις δολάρια που ζητάει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) για άμεσες δράσεις κατά της γρίπης των πουλερικών, αλλά να υπάρξουν και δεσμεύσεις για την ολόπλευρη στήριξη του έργου και τη γενναία αύξηση του προϋπολογισμού της ΠΟΥ, της οποίας ο ρόλος αποδεικνύεται αναντικατάστατος.

Γενικότερα, πρέπει να καταστεί συνείδηση ότι οι θανατηφόροι νόσοι, όπως η SARS και τώρα η γρίπη των πουλερικών, συνδέονται με τις μεγάλες ανισότητες και τη φτώχεια στον κόσμο, που πρέπει να καταπολεμηθούν. Το γεγονός ότι το 1/3 της ανθρωπότητας δεν έχει πρόσβαση σε βασικά φάρμακα, αποτελεί ντροπή για τον 21ο αιώνα.

Επιπλέον, απαιτείται ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας της ασφάλειας και η συνακόλουθη μεταφορά πόρων από τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες, που ξεπερνούν σήμερα το 1 τρις δολάρια, στην οικοδόμηση σύγχρονων συστημάτων υγείας, ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες.

Αυτό αφορά και τη χώρα μας, καθώς διαπιστώνεται ότι στις παραμεθόριες περιοχές χρειαζόμαστε επειγόντως κτηνιάτρους και όχι άρματα μάχης και F-16 για την απόκρουση της ενδεχόμενης «εισβολής» της γρίπης των πουλερικών από την Τουρκία. Η ασφάλειά μας είναι κοινή με τον λαό της Τουρκίας μπροστά στην απειλή αυτή. Είναι, λοιπόν, η ώρα να επανέρθει στο προσκήνιο η πρόταση για συμφωνία αμοιβαίας μείωσης των στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως προτείνει ο ΣΥΝ από το 1999.

To Γραφείο Τύπου