Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/04/2008

Απάντηση του Επιτρόπου Φερχόιγκεν στον Δ. Παπαδημούλη. Η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο γραφειοκρατικό κόστος στην ΕΕ!

Επιβαρύνει την ελληνική οικονομία κατά 6,8% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος της ΕΕ-25 είναι 3,5% του ΑΕΠ.

Σχεδόν το 7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) κοστίζει στην ελληνική οικονομία η γραφειοκρατία, αναφέρει ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Φερχόιγκεν   σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο έλληνας ευρωβουλευτής,  ζητούσε να πληροφορηθεί το κόστος της γραφειοκρατίας ως ποσοστό του ΑΕΠ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.  

Από την απάντηση του  κ. Φερχόιγκεν   προκύπτει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο διοικητικό κόστος, τόσο στην ΕΕ των 15 όσο και στην ΕΕ των 25. Πιο συγκεκριμένα, από τον πίνακα που επισυνάπτει στην απάντηση του ο Επίτροπος, φαίνεται ότι οι διοικητικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες στην Ελλάδα στοιχίζουν  το 6,8% του ΑΕΠ, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για την ΕΕ- 25 είναι 3,5% και για την ΕΕ-15   είναι 3%.  Αντίθετα, χώρες όπως η Φιλανδία και η Σουηδία, με ισχυρό κοινωνικό κράτος και  αυξημένες κοινωνικές και περιβαλλοντικές παροχές, παρουσιάζουν γραφειοκρατικό κόστος μόλις 1,5% του ΑΕΠ.

Συνεχίζοντας την απάντηση του, ο Επίτροπος κ. Φερχόιγκεν επικαλείται ανακοίνωση της Κομισιόν (14/11/2006), σύμφωνα με την οποία η βελτίωση της νομοθεσίας, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και ο περιορισμός των γραφειοκρατικών διαδικασιών κατά 25% θα έχει ως άμεσο οικονομικό όφελος την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2,4%.

Πίνακας κόστους διοικητικών διαδικασιών σαν ποσοστό του ΑΕΠ για τα κράτη μέλη της ΕΕ-25 για το 2005

Αυστρία 4,6
Βέλγιο-Λουξεμβούργο 2,8
Τσεχία 3,3
Γερμανία 3,7
Δανία 1,9
Ισπανία 4,6
Φιλανδία 1,5
Γαλλία 3,7
Ηνωμένο Βασίλειο 1,5
Ελλάδα 6,8
Ουγγαρία 6,8
Ιρλανδία 2,4
Ιταλία 4,6
Ολλανδία 3,7
Πολωνία 5,0
Πορτογαλία 4,6
Βαλτικές χώρες
- Μάλτα - Κύπρος
6,8
Σλοβακία 4,6
Σλοβενία 4,1
Σουηδία 1,5
ΕΕ -25 3,5

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

«Η Κομισιόν τεκμηριώνει με επίσημα στοιχεία αυτό ακριβώς που βιώνει ο κάθε έλληνας πολίτης στην καθημερινότητα του. Δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που διαβρώνονται από τη διαφθορά και τον κομματισμό και στοιχίζουν στους πολίτες- φορολογούμενους, τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα. Οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν δημιουργήσει κατʼ εικόνα και ομοίωση τους ένα κράτος αναποτελεσματικό και ακριβό. Οι νεοφιλελεύθερες «μεταρρυθμίσεις»  του κ. Καραμανλή δεν αγγίζουν αυτό το πρόβλημα. Απλά μεγαλώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ξεπουλούν τον δημόσιο πλούτο.

Ο εκσυγχρονισμός της σχετικής νομοθεσίας, η διαφάνεια καθώς και η μείωση του υδροκεφαλισμού της κεντρικής διοίκησης μέσα από την ουσιαστική ενίσχυση της αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση, απουσιάζουν από την «μεταρρυθμιστική» ατζέντα της ΝΔ.»    

To Γραφείο Τύπου