Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/04/2008

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας του Συνασπισμού: Μειώνεται δραματικά και στη χώρα μας ο πληθυσμός των μελισσών.

Ανησυχούν οι παραγωγοί μελιού στην χώρα μας καθώς βλέπουν να μειώνεται ο πληθυσμός των μελισσών. Και αυτή η ανησυχία επεκτείνεται και στους γεωργούς, που απεγνωσμένα ψάχνουν να βρουν μέλισσες  να γονιμοποιήσουν τις καλλιέργειες τους.  Το 1/3 της αγροτικής παραγωγής γονιμοποιείται από τις μέλισσες, αφού με την αλόγιστη χρήση των εντομοκτόνων έχουν μειωθεί οι πληθυσμοί των άλλων εντόμων.

Αυτό που σε εμάς  είναι ακόμα ανησυχία, στην Αμερική και Ευρώπη έχει γίνει εφιάλτης. Οι επιστήμονες μιλούν για «σύνδρομο κατάρρευσης μελισσών (CCD)» και τα τελευταία χρόνια γίνεται επιστημονική έρευνα σε όλο τον κόσμο για τα αίτια του. Πιθανότερες αιτίες αναφέρονται η ρύπανση, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.

Το πρόβλημα της αλόγιστης διαχείρισης της φύσης και της εξάντλησης των φυσικών πόρων από την υπερεκμετάλλευση  για μεγιστοποίηση των κερδών  οδηγεί σε κατάρρευση όλης της φύσης. Το κόστος για μια ακόμα φορά το πληρώνουν οι  γεωργοί, που βλέπουν την παραγωγή τους να συρρικνώνεται και οι πολίτες που είναι υποχρεωμένοι να καταναλώνουν επικίνδυνα προϊόντα. Το σύνθημα «η φύση και ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη» αποδεικνύεται δραματικά επίκαιρο.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος