Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/04/2008

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος επισκέφθηκε σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και είχε ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών από στελέχη του Μουσείου

Μετά την συνάντηση έκανε δηλώσεις:

«Είχαμε μια τεκμηριωμένη και σοβαρή ενημέρωση από την Διευθύντρια και τον αναπληρωτή προϊστάμενο του Μουσείου. Πιστεύω, ότι δεν είναι απλώς μια μεγάλη επένδυση για το Ηράκλειο και για την Κρήτη. Έχει μεγαλύτερη διάσταση  γιατί αφορά στην ανάδειξη ενός μέρους του πολιτισμού που αναπτύχθηκε συνολικά στον ελλαδικό χώρο και στην Κρήτη και θα έπρεπε να υπάρχει –και πρέπει να υπάρχει- και η ανάλογη ανταπόκριση από την Πολιτεία σε σχέση με το μέγεθος και τη βάθος αυτής της υπόθεσης. Εμείς, από την πλευρά μας, με βάση τα στοιχεία τα οποία πήραμε, θα προσπαθήσουμε να παρέμβουμε εποικοδομητικά προς το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να υπάρξει αυτή η ενίσχυση και όσον αφορά στον προγραμματισμό των χρηματοδοτήσεων αλλά και τις τρέχουσες χρηματοδοτήσεις και όσον αφορά στο επιστημονικό προσωπικό το οποίο χρειάζεται προκειμένου να επιτευχθούν δύο στόχοι. Δηλαδή, να είναι όσο τον δυνατόν καλύτερης ποιότητας και μεγαλύτερης αντοχής ο νέος τρόπος έκθεσης των αρχαιοτήτων και να αρχίσει να λειτουργεί το Μουσείο όσον το δυνατόν νωρίτερα πράγμα το οποίο είναι σημαντικό και για το Ηράκλειο αλλά και για τους πολίτες όλου του κόσμου που επισκέπτονται την Κρήτη, να μην είναι κλειστή η πόρτα του μεγαλύτερου μουσείου του μινωικού πολιτισμού, αλλά και των άλλων εποχών, που υπάρχει στην Κρήτη.»

Για την επίσκεψη στην περιοχή του Φόδελε και την χωματερή των Πέρα Γαληνών

«Χτες το απόγευμα επισκεφθήκαμε το Φόδελε και εντυπωσιάστηκα με την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει εκεί με την χωματερή των Πέρα Γαληνών. Δηλαδή, σε ένα από τα κεντρικά σημεία τουριστικής επισκεψιμότητας στην Ελλάδα, σε μια μεγάλη πόλη, να μην υπάρχει καν χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων αντίθετα υπάρχει ένας σκουπιδότοπος ο οποίος χρησιμοποιείται και για την εναπόθεση ακόμη και λυματολάσπης η οποία έχει γίνει ένα ποτάμι και καταλήγει στον Άγιο Αντώνιο και τον κολπίσκο με τις μινωικές ανασκαφές. Είναι αδιανόητο και θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα ουσιαστικές παρεμβάσεις, όχι για μπαλώματα αλλά για οριστική επίλυση του ζητήματος και για απαλλαγή αυτής της πανέμορφης περιοχής του Φόδελε, που ας μην ξεχνάμε και το συμβολικό φορτίο που έχει ως πατρίδα του El Greco, από αυτή την τρομερή τοξική μόλυνση που έχει δημιουργήσει η Πολιτεία αλλά που πιστεύω ότι έχουν μεγάλες ευθύνες και οι αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.»

To Γραφείο Τύπου