Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/04/2008

Απάντηση-κόλαφος της Κομισιόν για τις πρακτικές του δημοσίου και ιδιωτών!: «Ακατάλληλη η χρήση» των εναλλασσόμενων συμβάσεων “Stage”, ως μέσου για την προώθηση της απασχόλησης

Δ. Παπαδημούλης: «Η κυβέρνηση είναι έκθετη για την πελατειακή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων»

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι οι εναλλασσόμενες συμβάσεις “Stage” από ιδιώτες εργοδότες αλλά και το δημόσιο, είναι ακατάλληλο μέσο για την προώθηση της απασχόλησης και προτίθεται να θέσει το ζήτημα στη συζήτηση για τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου κ. Σπίντλα, αρμόδιου για τις κοινωνικές υποθέσεις, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφερόταν στις καταγγελίες συνδικαλιστικών οργανώσεων για κατάχρηση της απασχόλησης εργαζομένων μέσω συμβάσεων “Stage”, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις επαναλαμβάνονται περισσότερες από μία φορά και ρωτούσε αν η απασχόληση από εργοδότη δυσανάλογα μεγάλου αριθμού εργαζομένων με προγράμματα “Stage”, μπορεί να θεωρηθεί ως καταχρηστική.

Ο Επίτροπος Σπίντλα στην απάντησή του αφού επισημαίνει ότι «η ύπαρξη εργαζομένων που εναλλάσσονται μέσω μιας σειράς συμβάσεων ασκουμένων στην ίδια απασχόληση είναι, κατά τη γνώμη της Επιτροπής, ακατάλληλη χρήση των ευκαιριών που παρέχονται από τις πρακτικές ασκήσεις ως μέσο πολιτικής για την απασχόληση» τονίζει ότι «είναι στην πλήρη διακριτική ευχέρεια των ελληνικών αρχών να προβούν στη διάκριση, στο εργατικό τους δίκαιο, μεταξύ των δικαιωμάτων των εργαζομένων που αναφέρονται σε κατηγορίες όπως εργαζόμενοι, σπουδαστές και ασκούμενοι κ.τ.λ.»

Η Κομισιόν αναγνωρίζει, επίσης, «ότι η κατάτμηση των αγορών εργασίας μπορεί να αντανακλάται σε μια υπέρμετρη εξάρτηση από προσωρινούς εργαζομένους ή προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου με χαμηλή προστασία και περιορισμένες δυνατότητες, ιδίως για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι σπουδαστές και οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας…»

Όσον αφορά στο συγχρηματοδοτούμενο με κοινοτικά κονδύλια πρόγραμμα απόκτησης εργασίας εμπειρίας “Stage” του ΟΑΕΔ, ο κ. Σπίντλα τονίζει ότι: «το συγκεκριμένο σχέδιο το διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ και οι λεπτομερείς διατάξεις εφαρμογής του εγκρίνονται από τον ΟΑΕΔ. Η Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τα μεμονωμένα επιλεγμένα σχέδια και οι συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με το σχέδιο αυτό πρέπει να τεθούν απευθείας στο διοικητή του ΟΑΕΔ και, εφόσον κρίνεται κατάλληλο, στο τριμερές διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ.»

Καταλήγοντας ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι η Επιτροπή προτίθεται να θέσει το ζήτημα στη συζήτηση για τα νέα επιχειρησιακά προγράμματα 2007-2012 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ: «Τα νέα προγράμματα του ΕΚΤ θα ξεκινήσουν σε λίγες εβδομάδες και αναμένεται ότι στην πρώτη επίσημη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος, θα εγκριθούν τα κριτήρια επιλογής. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θέσει το ζήτημα που αναφέρει ο αξιότιμος βουλευτής»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης δήλωσε:

«Η απάντηση της Κομισιόν αφήνει έκθετη την κυβέρνηση της ΝΔ για πελατειακή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην ανεργία των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή σχεδόν ένας στους τέσσερις Έλληνες νέους ηλικίας κάτω των 24 ετών είναι άνεργος, παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει να χρησιμοποιεί προκλητικά τα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας “Stage”, κρατώντας ομήρους χιλιάδες νέους. Η Επιτροπή είναι σαφής, οι εναλλασσόμενες συμβάσεις “Stage”από ιδιώτες εργοδότες και το δημόσιο δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για την προώθηση της απασχόλησης. Η κυβέρνηση οφείλει σαφείς απαντήσεις, όχι μόνο στους απογοητευμένους νέους και τις οικογένείες τους αλλά και στην Κομισιόν που θα θέσει το θέμα κατά τον προγραμματισμό των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων 2007-2013. Κανείς δε δικαιούται να παίζει ψηφοθηρικά παιχνίδια με την αγωνία των νέων ανθρώπων και το δημόσιο χρήμα.»

To Γραφείο Τύπου