Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/01/2006

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Αλέκο Αλαβάνο περιόδευσε σήμερα στην Εύβοια και επισκέφθηκε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της περιοχής

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, συνοδευόμενος από τους Γ.Τόλιο, υπεύθυνο Αγροτικής Πολιτικής και Β.Αποστόλου, υπεύθυνο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος, περιόδευσε σήμερα στην Εύβοια και επισκέφθηκε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της περιοχής.

Μετά την επίσκεψή του στην πτηνοτροφική επιχείρηση ΑΓΓΕΛΑΚΗ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Όλοι γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μεν κρούσματα της γρίπης των πουλερικών, η ελληνική πτηνοτροφία, όμως, η οποία έχει κάνει μεγάλα άλματα τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται σε μια σοβαρή οικονομική κρίση, λόγω των γενικών συνθηκών που επικρατούν. Χρειάζονται, επομένως, και νέα μέτρα εκ μέρους της κυβέρνησης. Είδαμε κάποια μέτρα όσον αφορά στις πιστώσεις και στα ασφαλιστικά ζητήματα, αλλά δεν είναι το ΙΚΑ που θα λύσει συνολικά το πρόβλημα της γρίπης των πουλερικών. Στο κάτω-κάτω, το ΙΚΑ είναι για την γρίπη των ανθρώπων και τις άλλες αρρώστιες και τις συντάξεις. Χρειάζεται να υπάρξουν πιστώσεις για κεφάλαια κίνησης αλλά και για την μακροπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη επιβίωση των πτηνοτροφικών μονάδων και των μικρότερων παραγωγών.

Χρειάζεται να υπάρξουν επιστροφές στον ΦΠΑ και νομίζω ότι πρέπει να υπάρξουν διεκδικήσεις από την κυβέρνηση, να υπάρξουν δράσεις εκ μέρους της Ε.Ε. αντίστοιχες με αυτές που υπήρξαν στην περίπτωση των τρελών αγελάδων και του αφθώδους πυρετού στα πρόβατα γιατί δεν έχουμε μεν εκτεταμένη επιδημία, δεν έχουμε καν επιδημία στην Ευρώπη, δεν έχουμε κρούσματα στις ευρωπαϊκές χώρες, όμως οι παραγωγοί, όσον αφορά στην απορρόφηση του προϊόντος τους, ζούνε σαν να έχουμε την επιδημία.

Ένας δεύτερος τομέας είναι η ενημέρωση. Θέλουμε να βγει υπεύθυνα η κυβέρνηση, οι υπουργοί να ενημερώσουν πλήρως τους έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι βρίσκονται σε σύγχυση, ότι σε σχέση με τη γρίπη των πουλερικών δεν υπάρχει κίνδυνος από το ελληνικό κοτόπουλο και αντίστοιχα θα πρέπει να προτιμούμε το ελληνικό κοτόπουλο και το ελληνικό αυγό. Και θέλουμε μία υπευθυνότητα από τα ΜΜΕ. Ειδικά στις σημερινές στιγμές, δεν μπορεί να βρίσκεται ένας παραγωγός ο οποίος μπορεί να μην τηρεί τις συνθήκες παραγωγής και να πλήττεται όλη η πτηνοτροφία.

Τρίτον, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να υπάρξει στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών με κτηνιάτρους και επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τους άλλους διεθνείς οργανισμούς και την Ε.Ε., έτσι ώστε να ανέβει το επίπεδο της πρόληψης και των μέτρων που πρέπει να πάρουμε στην Ελλάδα.

Τέταρτον, μας ενδιαφέρει η Τουρκία να μην γίνει μία εστία στην οποία θα κρατηθεί η γρίπη, όπως είδαμε να γίνεται σε χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας και θα αποτελεί μόνιμο κίνδυνο για την επέκτασή της σε άλλες χώρες. Επομένως πρέπει να ενεργοποιηθούμε για να υπάρξουν ειδικά μέτρα από την Ε.Ε. για την Τουρκία.

Τέλος, θα πρέπει να προβληματιστούμε για το θέμα του κυνηγιού. Ξέρουμε ότι ίσως ο βασικός λόγος μετάδοσης προς τα δυτικά της γρίπης των πουλερικών είναι τα αποδημητικά πουλιά. Επομένως, πρέπει να υπάρξει και ένας προβληματισμός, που δεν υπήρξε μέχρι τώρα, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και σε αυτόν τον τομέα για την προφύλαξη από το πρόβλημα που τυχόν μπορεί να δημιουργηθεί από αποδημητικά πουλιά. Σε αυτά το πλαίσιο, προτείνουμε την προσωρινή απαγόρευση του κυνηγιού πτηνών για την προστασία της υγείας τόσο των ίδιων των κυνηγών όσο και της δημόσιας υγείας, μέχρις ότου να υπάρξει κάποια επίσημη εκτίμηση για το θέμα από τους αρμόδιους φορείς.

To Γραφείο Τύπου