Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/04/2008

Ανακοίνωση Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ σχετικά με την επίθεση της ΟΛΚΕ στο Συνασπισμό

Με έκπληξη είδαμε σήμερα την ανακοίνωση της ΟΛΚΕ με την οποία καταγγέλλει τον Συνασπισμό για πολιτική ανακολουθία, επειδή υποστηρίζει τον πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και επειδή διερεύνησε (έστω ανεπιτυχώς) τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί άμεσα ένας τέτοιος γάμος, ως πολιτική πράξη έμπρακτης αμφισβήτησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου! Μας εγκαλεί γιατί δήθεν υποσχεθήκαμε και δεσμευτήκαμε ότι θα τελεστεί πολιτικός γάμος ομοφύλων, ενώ γνωρίζει ότι αυτό ουδέποτε συνέβη (και πώς θα μπορούσε να έχει συμβεί άλλωστε αφού τα κόμματα δεν έχουν τέτοια εξουσία)!

Δεν θα σταθούμε στις ανακρίβειες της ανακοίνωσης, ούτε στην παραποίηση των απόψεών μας που γίνεται σε αυτή (οι αντιφάσεις είναι άλλωστε εμφανείς σε κάθε ψύχραιμο αναγνώστη). Δεν θα σταθούμε καν στην επιλογή της ΟΛΚΕ να δώσει, έστω και άθελά της, χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση (η οποία δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να άρει τις διακρίσεις εναντίον των ομοφυλοφίλων) ανοίγοντας μέτωπο με εκείνους που σταθερά και με συνέπεια στηρίζουν τον αγώνα της ομοφυλοφιλικής κοινότητας για ίσα δικαιώματα.

Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να τονίσουμε για πολλοστή φορά τα εξής:

1) Στην Ελλάδα υπάρχουν διακρίσεις εναντίον των ομοφυλοφίλων, λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Δεν αναγνωρίζονται νομικά οι σχέσεις τους, στερούνται ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και κληρονομικών δικαιωμάτων που προβλέπονται για όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να σταματήσει αμέσως, μέσω της θεσμοθέτησης πολιτικού γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

2) Ο Συνασπισμός έχει παλέψει και θα συνεχίζει να παλεύει για την αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες, με τα μέσα και τους τρόπους που κάθε φορά ο ίδιος κρίνει ότι βοηθάνε την προσπάθεια, χωρίς ερασιτεχνισμούς και κραυγές, χωρίς να μας ενδιαφέρει να βρούμε τρόπους να βγαίνουμε στα κανάλια. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις οργανώσεις των ομοφυλοφίλων και των λεσβιών, και το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε περαιτέρω πρωτοβουλίες για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

3) Επισημαίνουμε ότι πάγια θέση του χώρου μας είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί και δεν πρέπει να αποτελεί υπηρέτη των κομμάτων ώστε να ακολουθεί τις εντολές τους. Τα στελέχη του ΣΥΝ που δραστηριοποιούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση συμφωνούν με τις θέσεις του κόμματος, υιοθετούν και στηρίζουν το δικαίωμα των ομοφυλοφίλων στην οικογενειακή ζωή και αναλαμβάνουν μέσα από τις δικές τους διαδικασίες πρωτοβουλίες για την υπεράσπισή του. Είναι ξένη για μας κάθε παλαιοκομματική αντίληψη για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως πιστεύαμε ότι είναι και για μια κινηματική οργάνωση όπως η ΟΛΚΕ.

4) Ο μεγάλος αντίπαλος για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων είναι το σημερινό αναχρονιστικό πλαίσιο και η διαχρονική έλλειψη βούλησης των κυβερνήσεων να το αλλάξουν. Δικός μας στόχος παραμένει να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη, να πιέσουμε την κυβέρνηση να αλλάξει θέση, αλλά και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη ενός μαζικού και διεκδικητικού κινήματος για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Επιμένουμε. Η κοινωνία έχει ωριμάσει, καιρός να ωριμάσει και η κυβέρνηση.

Τμήμα Δικαιωμάτων