Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/04/2008

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΝ, σχετικά με τις σημερινές κινητοποιήσεις

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας εδώ και ένα μήνα ξεκίνησαν επισχέσεις εργασίας απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών, τις οποίες το Υπουργείο Υγείας καθυστερούσε εσκεμμένα, προκειμένου να τους εκβιάσει να υπογράψουν κλαδική σύμβαση εργασίας με τους όρους που εκείνο ήθελε να επιβάλλει. Ταυτόχρονα, από τις κινητοποιήσεις αναδείχτηκε η ανάγκη νέου ιατρικού μισθολογίου, προσλήψεων και εφαρμογής του 48ωρου ως μέγιστου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας σύστασης ΤΕΠ στα νοσοκομεία και δημιουργίας δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα.

Μετά την πάροδο ενός μήνα κινητοποιήσεων οι γιατροί συνεχίζουν σε πολλούς νομούς να μένουν απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα τους, ενώ επιχειρείται ο εξαναγκασμός τους σε υποβολή δηλώσεων ότι δήθεν οικειοθελώς εργάστηκαν πάνω από το 48ωρο, όταν είναι γνωστό ότι αυτό έγινε με εντολές του Υπουργείου και τα «εντέλλεσθε» των Διοικητών.

Τα προβλήματα αυτά αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος από το συνολικό πρόβλημα της υγείας στην χώρα μας.

Ο «μεγάλος ασθενής» της κοινωνίας παραμένει το ίδιο το σύστημα παροχής υγείας.

Η κυβέρνηση, με την πολιτική της, δεν αντιμετωπίζει τα ουσιαστικά προβλήματα και δείχνει να ενδιαφέρεται για το πώς θα προχωρήσει περισσότερο η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας παρά για μια συνολική αλλαγή στον χώρο της υγείας.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, συνεχίζει να παραμένει το μεγάλο ζητούμενο, ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υλικοτεχνικής υποδομής και της στελέχωσης των νοσοκομείων.

Ο ΣΥΝ αγωνίζεται για ένα σύγχρονο δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας».

Τμήμα Υγείας