Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/01/2006

Ο ΣΥΝ ενάντια σε αντικομμουνιστικούς και αντιδημοκρατικούς περιορισμούς

Με επιστολή του Νίκου Χουντή, Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής του Επιτροπής, ο Συνασπισμός εξέφρασε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας την επίσημη διαμαρτυρία του για τις προσπάθειες απαγόρευσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας .

Το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας σας να απαγορεύσει την Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας (KSM),με ιδεολογικοπολιτικά κριτήρια/.

Η προσπάθεια αυτή στρέφεται εναντίον και του κομμουνιστικού κόμματος Βοημίας και Μοραβίας το οποίο εκπροσωπεί μεγάλο τμήμα της κοινωνίας και του εκλογικού σώματος στη Δημοκρατία της Τσεχίας, και αποτελεί σημαίνοντα παράγοντα του πολιτεύματος .Αλλά διαδραματίζει ταυτόχρονα ενεργό ρόλο και στις ευρωπαϊκές εξελίξεις ως μέλος της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Θεωρούμε ότι το σχέδιο αυτό και οι προσπάθειες εφαρμογής του αντιβαίνουν τις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, των ατομικών και συλλογικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καταδικάζουμε την εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών προς τα δικαιώματα οργανώσεων Νεολαίας της χώρας σας πόσο μάλλον που η ΚSM είναι μια οργάνωση που υπερασπίζεται τους κοινωνικά αδύνατους και τα δικαιώματα της νέας γενιάς . Θεωρούμε ότι η πρόθεση για απαγόρευση της ΚSM αποτελεί ένα πρόσθετο αντιδημοκρατικό μήνυμα , την ώρα που επιχειρείται να μετατραπεί και το Συμβούλιο της Ευρώπης σε ιδεολογικό δικαστήριο με την γνωστή πρόταση στην πολιτική επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που εντάσσεται σε μια εκστρατεία αναθεώρησης της ιστορίας του Β Παγκοσμίου Πολέμου και ωμού αντικομμουνισμού.

Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι η αναγκαία εμβάθυνση του εκδημοκρατισμού στην Ευρώπη δεν συνάδει με παρόμοιες ενέργειες επιλεκτικής φίμωσης τμημάτων της κοινής γνώμης.

Για όλους τους παρακάτω λόγους ζητούμε την άμεση πλήρη απόσυρση του Σχεδίου Νόμου, έτσι ώστε η KSM να είναι σε θέση να αναπτύσσει ισότιμα με τις άλλες οργανώσεις νεολαίας τις δραστηριότητες της».

To Γραφείο Τύπου