Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/04/2008

Πανελλαδική Σύσκεψη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ - Ολοκλήρωση εργασιών

Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής οι εργασίες της Πανελλαδικής Σύσκεψης της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ.

Με συμμετοχή 420 μελών και στελεχών του ΣΥΝ από όλη τη χώρα (ανάμεσά στους οποίους βουλευτές και ο ευρωβουλευτής του κόμματος), συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και έγινε αποτίμηση της μετασυνεδριακής πορείας του ΣΥΝ, με διάθεση εποικοδομητικής συμβολής στην πορεία αυτή.

Τις εργασίες της σύσκεψης άνοιξε με εισήγησή του ο Στέφανος Μπαγεώργος, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι:

«Ο ΣΥΝ κινείται σε ευνοϊκές συνθήκες όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, ανεξάρτητα από εύλογες μικροδιακυμάνσεις. Η Ανανεωτική Πτέρυγα θεωρεί ότι αυτό το νέο τοπίο που διαμορφώνεται θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και σύνεση, αλλά και με ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα μετατρέψουν τη συμπάθεια προς τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε σταθερή πολιτική αντιπροσώπευση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει με αυταρχισμό, με επιθετικότητα, με συνέπεια και με εντατικότερους ρυθμούς τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούμενων χρόνων, επιφέροντας αλλαγές προς το χειρότερο (ο νέος ασφαλιστικός νόμος, η μετοχοποίηση των λιμανιών και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα).

Απέναντι στο σύνολο των εφαρμοζόμενων πολιτικών, το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει ικανό να αποτελέσει πειστική εναλλακτική λύση. Η ήττα του στις εκλογές, η εσωκομματική αντιπαράθεση που ακολούθησε και η αδυναμία του να διατυπώσει συγκεκριμένες και μη αμφίσημες πολιτικές προτάσεις, δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση. Κρίση πολιτικού προσανατολισμού και φυσιογνωμίας. Η Ανανεωτική Πτέρυγα θα συμβάλλει για να ανακτήσει ο ΣΥΝ σαφήνεια στον πολιτικό του προσανατολισμό. Το πρόβλημα του κόμματος δεν είναι το πώς μέσα από ανιστόρητες συγκρίσεις θα πάρει τη θέση «άλλων», αλλά πώς θα παρέμβει για να υπάρξει ουσιαστική αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με νέες πολιτικές και νέες προοπτικές για τη χώρα.  Με νέες δηλ. κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες και την Αριστερά σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Να ηττηθεί η δεξιά. Ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Να ανοίξει ο δρόμος για μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Η αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και τα συσσωρευμένα άλυτα προβλήματα σʼ όλους τους τομείς της κοινωνίας, θέτουν στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της απομάκρυνσης της ΝΔ από την κυβερνητική εξουσία στις επόμενες εκλογές, καθώς και της εναλλακτικής μορφής διακυβέρνησης.

Είτε μέσα από το προγραμματικό συνέδριο που προτείνουμε είτε μέσα από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία κριθεί προσφορότερη, η προσπάθεια του ΣΥΝ στο επόμενο διάστημα πρέπει να στραφεί στην διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Τη διαμόρφωση δηλαδή του εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου για τη χώρα.

Η Ανανεωτική Πτέρυγα πιστεύει ότι αυτό το σχέδιο πρέπει να έχει δύο αλληλένδετες πλευρές: Το περιεχόμενό του, δηλαδή τι προτείνει και τις δυνάμεις που υποδεικνύει για την προώθηση και την υλοποίησή του.

Πρέπει να απευθυνόμαστε, χωρίς διακρίσεις, σε όλη την κοινωνία. Το πρόγραμμά μας αφορά ιδιαίτερα τις πολιτικές δυνάμεις της ίδιας με εμάς «γειτονιάς», δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, τους Οικολόγους Πράσινους. Κεντρική πολιτική συνεργασία με τις δυνάμεις αυτές για λόγους πολιτικούς και προγραμματικούς στη σημερινή φάση δεν είναι δυνατή. Η προσπάθεια όμως να διαμορφωθούν οι όροι για την υλοποίηση αυτής της συνεργασίας πρέπει να είναι μόνιμη και επίπονη.

Στη Βουλή με προτάσεις για κοινές ενέργειες από όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση σε αντιπαράθεση με τις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές πολιτικές.

Στην κοινωνία μέσα από την παρουσία μας, τις ενωτικές πρωτοβουλίες και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, με τα κινήματα και τις πολιτικές συλλογικότητες.

Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο με τη διατύπωση προτάσεων-σημείων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας πολιτικής συνεννόησης.

Προτείνουμε να προχωρήσει το κόμμα μας στην πραγματοποίηση Προγραμματικού Συνεδρίου για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων για τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εν όψει και των Ευρωεκλογών του 2009, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συζήτηση και η αποσαφήνιση – τόσο στον ΣΥΝ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ – όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του αριστερού κινήματος στη χώρα μας.

Οι υπαρκτές διαφορές ανάμεσα στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ καθιστούν ιδιαίτερα επείγουσα τη συζήτηση αυτή.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει αποδεχθεί τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης με όρους δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και αειφόρου ανάπτυξης, γιατί θεωρεί ότι σʼ αυτό το πεδίο ταξικών, κοινωνικών, πολιτικών και ιδεολογικών αγώνων, ο προγραμματικός της στόχος του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία μπορεί να αποβεί ρεαλιστικά εφικτός. Υπερασπίζεται και αγωνίζεται να διευρύνει το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», προσδίδοντάς του το δικό της κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο. Αντιστρατεύεται αποφασιστικά το μιλιταρισμό κάθε λογής σε πλήρη σύγκρουση τόσο με την πολιτική των ΗΠΑ, όσο και με το νεοφιλελευθερισμό, που εξακολουθεί να κυριαρχεί στην Ευρώπη. Από αυτό το γενικό πλαίσιο δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε.

Διεκδικούμε ως Ανανεωτική Πτέρυγα να είμαστε παρόντες σε όλους τους αρμούς λειτουργίας του κόμματος και θα αντιμετωπίσουμε το εμφανιζόμενο ιδιοκτησιακό σύνδρομο της πλειοψηφίας του κόμματος και τη μίζερη στάση της απέναντι στην μειοψηφία με αποφασιστικότητα. Η σημερινή πλειοψηφία, στην καθημερινή διαχείριση του κόμματος λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, προσπαθώντας να περιθωριοποιήσει τη μειοψηφία και χωρίς καμία προσπάθεια προωθητικών συνθέσεων».

Η Πανελλαδική Σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη Συντονιστικής Επιτροπής και Γραμματείας. Ο Μιχάλης Σαμπατακάκης ανέλαβε τη συγκρότηση επιτροπής διανοουμένων που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας για τις βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις του ΣΥΝ.

(Ολόκληρο το κείμενο της εισήγησης θα το βρείτε στην ιστοσελίδα της Ανανεωτικής Πτέρυγας www.ananeotiki.gr)

To Γραφείο Τύπου