Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/04/2008

Δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, μετά την επίσκεψή του στον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ Περιστερίου, στα πλαίσια της σημερινής τους περιοδείας στην Δυτική Αττική

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, στα πλαίσια της σημερινής τους περιοδείας στην Δυτική Αττική και μετά την επίσκεψή του στον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ Περιστερίου, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το Περιστέρι, το ΙΚΑ της περιοχής και να διαπιστώσουμε από κοντά τα μεγάλα προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού. Είναι πάρα πολλά τα οργανικά κενά. Είχαμε όμως και την ευκαιρία να διαπιστώσουμε το εξής συγκλονιστικό: σʼ έναν ασφαλιστικό οργανισμό το 1/3 περίπου του προσωπικού να εργάζεται ανασφάλιστο. Με προγράμματα stage με 400 ευρώ τον μήνα, χωρίς καμία προοπτική για το αύριο και οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται σήμερα λίγο πριν την απόλυση.

Είναι αδιανόητο να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία, να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο για την χώρα μας έχοντας νέους ανθρώπους να δουλεύουν υπό συνθήκες ομηρίας. Και το λέω αυτό διότι επισκεφθήκαμε πριν και τον ΟΑΕΔ της περιοχής και διαπιστώσαμε ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι χωρίς και μάλιστα με πτυχία και μεταπτυχιακά ψάχνουν να βρουν δουλειά, δεν βρίσκουν δουλειά και γράφονται σε προγράμματα τα οποία όμως δεν τους εξασφαλίζουν μια προοπτική απασχόλησης. Η χώρα μας δίνει ελάχιστα χρήματα, ελάχιστα χρήματα σε δημόσιες επενδύσεις για την απασχόληση και την ανεργία. Είναι η χώρα με τις χαμηλότερες δαπάνες στην ευρωζώνη. Και κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την αλήθεια και να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το φλέγον αυτό ζήτημα της εργασιακής ανασφάλειας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της ανεργίας. Η ανεργία καλπάζει το 8% που δίνουν οι επίσημες στατιστικές έρευνες είναι πλασματικό και την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των νέων εργάζεται με συμβάσεις έργου, σε προγράμματα stage ή για 400 ευρώ. Και οι συνταξιούχοι που έρχονται εδώ στο ΙΚΑ για να λάβουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη είναι αναγκασμένοι να ζούνε με μια σύνταξη 600 ευρώ το μήνα.

Και διερωτόμαστε ποιος είναι δυνατόν να μπορέσει σήμερα να ζήσει και να τα βγάλει πέρα με 20 ευρώ την ημέρα;

To Γραφείο Τύπου