Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/04/2008

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΝ Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΝΕΤ

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Θ.Σιαφάκας) για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, δήλωσε, μεταξύ άλλων:

Για τις δημοσκοπήσεις και τον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά από μια εκρηκτική άνοδο είναι λογικό να υπάρχει μια μικρή διακύμανση. Το να πανηγυρίζουν οι αντίπαλοί μας γιατί ένα κόμμα που πριν 6 μήνες πήρε 5%, τώρα παίρνει από 14,2-18%, δείχνει πόσο μας φοβούνται όσοι θέλουν την αναστήλωση του δικομματισμού. Η κοινωνική δυναμική που διατηρεί ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, χαλάει τη σούπα, όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη ΝΔ. Γιατί, αν αυτά ή παραπλήσια ποσοστά επιβεβαιωθούν στις κάλπες, τότε ο κ. Καραμανλής δεν θα μπορέσει να κάνει αυτοδυναμία, όχι μόνο με το μπόνους των 40 εδρών που του χάρισε ο νόμος Σκανδαλίδη, αλλά ούτε και με το μπόνους των 50 εδρών που του χαρίζει ο νόμος Παυλόπουλου.

Κάτι αλλάζει στην κοινωνία. Κάτι που οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αρνούνται να το αντιληφθούν και να το αντιμετωπίσουν. Όσο μεγαλώνουν τα ποσοστά μας, τόσο μεγαλώνουν και οι ευθύνες μας. Είχα πει παλαιότερα ότι έχουν αέρα τα πανιά μας αλλά δεν παίρνουν αέρα τα μυαλά μας. Χρειάζεται να δώσουμε διάρκεια και πολιτική προοπτική σʼ αυτή τη κοινωνική διαμαρτυρία, μετατρέποντας ολοένα και περισσότερο τον πολιτικό μας λόγο σε πιο συγκεκριμένες, ολοκληρωμένες και πειστικές προτάσεις.. Όταν όμως μιλάμε για την ανάγκη να βελτιώσουμε και να κάνουμε πιο συγκεκριμένο και πειστικό το πρόγραμμά μας, δεν απολογούμαστε στη ΝΔ που είχε ένα πρόγραμμα προεκλογικά και όταν έγινε κυβέρνηση το πέταξε στα σκουπίδια. Ούτε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που είχε ένα πρόγραμμα προοδευτικό πριν γίνει κυβέρνηση και μετά εφάρμοσε μια δεξιά πολιτική.

Για την εταιρική σύμπραξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Διαβλέπω μια εταιρική σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την αναστύλωση του δικομματισμού απέναντι στον κίνδυνο της κοινωνικής δυναμικής που εκφράζει η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης διαπιστώνω μια θεαματική «τούμπα» ορισμένων ΜΜΕ, τα οποία, από το «άρον-άρον σταύρωσον αυτόν» απέναντι στον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, τώρα πάνε στο «ωσαννά», χωρίς να έχει αλλάξει ούτε ο ίδιος, ούτε η πολιτική του.

Με αφορμή τη σύνοδο του Βουκουρεστίου έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να αναστηλωθεί το κύρος του διδύμου Καραμανλή-Παπανδρέου. Είναι γεγονός ότι αυτή η συγκυρία έδωσε πόντους και στους δύο. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σʼ αυτή τη συγκυρία καταγράφει ποσοστά 14-18%, σημαίνει ότι διατηρεί μια ισχυρή κοινωνική δυναμική. Τα προβλήματα της ακρίβειας, της ανεργίας, του κομματισμού, της διαφθοράς, τα χάλια του περιβάλλοντος, οι κοινωνικές ανισότητες, τα χάλια στην δημόσια παιδεία και υγεία για τα οποία έχουν τεράστια ευθύνη και η κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από «το χαλί» του Μακεδονικού και τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.

Για την αγωγή του κ. Βγενόπουλου

Η θρασύτατη προσπάθεια του κ. Βγενόπουλου να ποινικοποιήσει  το δικαίωμα στην πολιτική κριτική είναι πρωτοφανής. Θα γίνει «μπούμερανγκ» για τον ίδιο. Κάποιος όμως τον αποθράσυνε και αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, η οποία θυμίζει την παροιμία «δώσε θάρρος στον χωριάτη να σʼ ανέβει στο κρεβάτι». Με αυτή τη λογική ο ΣΕΒ έπρεπε να κάνει αναδρομικά αγωγή στον Μαρξ, γιατί με το Κεφάλαιο και το Κομμουνιστικό Μανιφέστο επέκρινε για την κερδοσκοπία και την απληστία του τον διεθνή καπιταλισμό.

To Γραφείο Τύπου