Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/04/2008

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΕNDURO στο δάσος του Λαϊλιά (Όρη Βροντούς)

Ερώτηση Μ.Παπαγιαννάκη προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού

Βορείως της πόλης των Σερρών, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων υψώνεται ο ορεινός όγκος του Λαϊλιά, που αποτελεί τμήμα του ευρύτερου ορεινού συνόλου, γνωστού με το όνομα Όρη Βροντούς.

Στο βουνό, που καλύπτεται από μικτό δάσος οξιάς και δασικής πεύκης, βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη άγριας πανίδας, αρκετά από τα οποία είναι προστατευόμενα: αρκούδα, ζαρκάδι, βίδρα, λύκος, βασιλαετός, αγριόκουρκος κ.ά.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών σε συνεργασία με τις ορεινές κοινότητες της περιοχής (Αχλαδοχωρίου, ΄Ανω Βροντούς, Ορεινής) κινείται προς την κατεύθυνση της ήπιας ανάπτυξης συμβατής με το στόχο της προστασίας του ορεινού όγκου (συμπεριλήφθηκε στις περιοχές προστασίας NATURA 2000 με κωδικό GR 1260007)

Για το σκοπό αυτό συστάθηκε και ο Φορέας Διαχείρισης Λαϊλιά, σκοπός του οποίου είναι «η ολοκληρωμένη ανάπτυξη-αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου και ευρύτερης περιοχής του ορεινού όγκου».  Υπάρχουν όμως δραστηριότητες τις οποίες καλείται να προωθήσει   ο Φορέας Διαχείρισης, οι οποίες έχουν αποφασισθεί πριν τη σύστασή του. Μια απʼ αυτές είναι  η διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ΕNDURO , η οποία έχει δρομολογηθεί εδώ και δύο σχεδόν χρόνια. Η διοργάνωση όμως αυτή  θέτει  ένα σοβαρότατο κίνδυνο- ανάμεσα σε πολλούς άλλους- υποβάθμισης και καταστροφής του οικοσυστήματος του Λαϊλιά.  Τα ερωτήματα που τίθενται είναι:

•    Ποιοι και με ποιες διαδικασίες σχεδίασαν  τις  δασικές διαδρομές του ENDURO;

•    Υπάρχει εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και πότε συντάχτηκε;

•    Από πότε θεωρείται «ήπιος» αθλητισμός το ENDURO;  Μάλιστα δε όταν οι διαδρομές του διασχίζουν το δάσος που θέλουμε να προστατέψουμε;

Το ENDURO είναι επιθετικό-μαχητικό σπορ. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί ως ανώδυνο για ένα δασικό οικοσύστημα. Ιδίως  όταν πρόκειται για παγκόσμιους αγώνες (πλήθος υποδομών, αθλητές, τεχνικοί, οχήματα, παρκινγκ, συνεργεία, θεατές κ.ά.)

Δεν έχουμε τίποτε εναντίον του μηχανοκίνητου αθλητισμού ENDURO. Απεναντίας,

θεωρούμε ωστόσο ότι οι διαδρομές του δεν πρέπει να διέρχονται μέσα από το δάσος. Οι κίνδυνοι που προαναφέραμε είναι υπαρκτοί και αν ανοίξουν  οι ασκοί  του Αιόλου, η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Διότι ύστερα από αυτό το παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός, ολόκληρος ο Λαϊλιάς θα αρχίσει να «φιλοξενεί» διάφορους αγώνες (τοπικούς, πανελλήνιους, διεθνείς). Το χειρότερο ωστόσο είναι πως θα μετατραπεί σε απέραντη πίστα ανεξέλεγκτων προπονήσεων καθʼ όλη σχεδόν τη διάρκεια του χρόνου.  

Αυτό ποιος θα το αποτρέψει;

Και όλα αυτά γιατί;  Επειδή κάποιοι προαποφάσισαν και εμμένουν στο ότι οι διαδρομές πρέπει να διέρχονται οπωσδήποτε και μέσα από το δημόσιο δάσος του  Λαϊλιά.

 Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Υπάρχει  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τόσον για τη διάρκεια των έξι ημερών των αγώνων  όσον και για τη μετά το γεγονός  αποτελεσματική προστασία του οικοσυστήματος;

- Οι αγώνες  ENDURO μπορούν να διεξαχθούν χωρίς τη διαδρομή μέσα από τις δασικές εκτάσεις του Λαϊλιά. Γιατί πρέπει να διέλθουν οπωσδήποτε μέσα από αυτό; Για να είναι ελκυστικότεροι άρα και μαζικότερης συμμετοχής;

Ο ερωτών βουλευτής

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ