Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/04/2008

Απόσπασμα ομιλίας του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, σε συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής στην Κεντρική Πλατεία των Αγίων Αναργύρων, στα πλαίσια της σημερινής του περιοδείας στην Δυτική Αττική

Το Πάρκο Αντώνη Τρίτση επισκέφθηκε την Δευτέρα το απόγευμα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, όπου και ξεναγήθηκε από την Ορνιθολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε σε συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής στην Κεντρική Πλατεία των Αγίων Αναργύρων και τόνισε μεταξύ άλλων:

«Στο Πάρκο Αντώνη Τρίτση, πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθησίας, αντικατοπτρίζεται η χρεοκοπία του πολιτικού μας συστήματος. Ενός πολιτικού συστήματος που έχει φάει πια τα ψωμιά του και δε χωράνε πια άλλες υποσχέσεις. Η χρεοκοπία ενός συστήματος που έταξε λαγούς με πετραχήλια και αποδείχθηκε ανίκανο να διαχειριστεί το δημόσιο πλούτο. Και σήμερα ξεπουλάει σπιθαμή προς σπιθαμή το δημόσιο πλούτο στα ιδιωτικά συμφέροντα. Σήμερα στη χώρα μας η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ξεπουλήσει το δημόσιο πλούτο και βεβαίως βρίσκει και τα κάνει. Διότι συνεχίζει μια πολιτική που τα τελευταία χρόνια ακολούθησε με επιμονή και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Το Πάρκο Τρίτση, ένα από τα μεγαλύτερα μονοθεματικά πάρκα στην Ευρώπη,  που θα μπορούσε να αποτελεί έναν υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής είναι σε μια κατάσταση μαρασμού και εγκατάλειψης.

Πριν από λίγο ξεναγηθήκαμε από τους εθελοντές της Ορνιθολογικής Εταιρείας και είδαμε αυτή την κατάντια σε ένα πάρκο που θα έπρεπε να αποτελεί στολίδι για τη χώρα, και όχι μόνο για το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας. Το είδαμε  να είναι ερειπωμένο, να είναι εγκαταλελειμμένο, και να υπάρχουν μονάχα τρεις δημόσιοι υπάλληλοι φύλακες, καθαριστές και ταυτόχρονα άνθρωποι που το συντηρούν, τρεις μονάχα άνθρωποι για πάνω από 1100 στρέμματα. Γιατί αυτή η εγκατάλειψη, γιατί αυτός ο εξευτελισμός; Προφανώς γιατί το κυρίαρχο δόγμα όλων των κυβερνήσεων, αλλά και των τοπικών αρχών ήταν, αφήνουμε το δημόσιο χώρο σε πλήρη εγκατάλειψη. Τον αφήνουμε να ερημώνει και μετά προχωράμε στο δεύτερο στάδιο, που είναι η «αξιοποίηση». Και δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε φτάσει στο στάδιο ότι τίποτα δεν προχωράει αν δεν υπάρχει η λογική της ανταποδοτικότητας.

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα με το πιο αρνητικό ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου ανά κάτοικο σε όλη την Ευρώπη. Και αντί να υπάρξει μια λογική και μια πολιτική δημόσιων επενδύσεων ώστε να αντιστρέψουμε αυτή την αρνητική πρωτιά, βρισκόμαστε στο σημείο όπου η μόνη πολιτική που υπάρχει είναι η παράδοση ό,τι έχει απομείνει από τους δημόσιους χώρους στα ιδιωτικά συμφέροντα. Το ίδιο συμβαίνει και με το Πάρκο Τρίτση.

Η υπόθεση του Πάρκου Τρίτση είναι μια υπόθεση που έχει πολύ ψωμί. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο σκάνδαλο. Είχε έρθει εδώ προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης και είπε ότι η πολιτεία δεν έχει τη δυνατότητα να συντηρήσει το Πάρκο. Και ρωτάμε, αν δεν έχει η πολιτεία τη δυνατότητα, ποιος έχει τη δυνατότητα; Ποιος θα το κάνει και γιατί να το κάνει;

Η τελευταία πληροφορία που είχαμε ότι οι εγκαταστάσεις του Πάρκου θα δοθούν προς ενοικίαση, δεν ξέρουμε με τι ανταλλάγματα, σε μια ιδιωτική εταιρεία, την «Κτηματολόγιο ΑΕ», μόνο προβληματισμούς κι ερωτηματικά μπορεί να προκαλέσει για το μέλλον αυτού του Πάρκου.

Εμείς λοιπόν από αυτήν εδώ την ελπιδοφόρα συνάντηση των ενεργών πολιτών της ευρύτερης περιοχής, δίνουμε μια παρουσία και μια δέσμευση αγώνα , κινητοποίησης και δράσης. Και στέλνουμε ένα μήνυμα στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, στέλνουμε ένα μήνυμα και στις τοπικές αρχές, ότι από δω και στο εξής δεν μπορούν να λογαριάζουν δίχως τον ξενοδόχο, και ότι δεν μπορούν να λογαριάζουν τη δημόσια περιουσία που αποτελεί το Πάρκο Τρίτση, να τη λογαριάζουν και να τη διαχειρίζονται σαν περιουσία που τους ανήκει, σαν να είναι κληρονομιά του μπαμπά τους. Δεν μπορεί να λογαριάζουν ότι είναι δικιά τους περιουσία μια δημόσια περιουσία. Ανήκει στο λαό, ανήκει στους πολίτες, όχι μόνο της περιοχής αυτής αλλά και όλης της περιοχής του λεκανοπεδίου. Είναι ένας υπερτοπικός πόλος και θα αγωνιστούμε για να αναδείξουμε τόσο τη σημασία της ανάπλασης και της δέσμευσης δημόσιων επενδύσεων για την ανάπλαση του Πάρκου Τρίτση, όσο βεβαίως και για την ανάπλαση και αξιοποίηση προς όφελος των πολιτών των τελευταίων αδόμητων χώρων του λεκανοπεδίου της Αθήνας, που είναι πλέον ελάχιστοι.

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί θεωρούμε ότι εδώ που έχουμε φτάσει, η κινητοποίηση των πολιτών θα αρχίσει να αλλάζει τα πράγματα. Οι ενεργοί πολίτες θα πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους.»

To Γραφείο Τύπου