Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/04/2008

Λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και ταυτόχρονα γέφυρες με τη FYROM

Μιλώντας σε συνέδριο του περιοδικού «Διπλωματία», ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ με ευθύνη στην εξωτερική πολιτική, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η ασφάλεια στην εποχή μας είναι έννοια πολυδιάστατη: πολιτική, οικονομική, οικολογική, ανθρώπινη. Ποιός δεν αναγνωρίζει σήμερα τη σοβαρότητα των περιβαλλοντικών προβλημάτων που απαιτεί έναν Παγκόσμιο Οργανισμό Περιβάλλοντος; Στη βάση αυτής της αντίληψης, εμείς θεωρούμε ότι η Βαλκανική χρειάζεται μια διαδικασία «τύπου Ελσίνκι», ένα σύγχρονο όραμα του Ρήγα Φεραίου, όχι τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Δεν υπηρετούν την υπόθεση της ειρήνης και της Διαβαλκανικής Συνεργασίας οι αλλαγές συνόρων, αντιθέτως διευκολύνουν  τις πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε» εξωβαλκανικών δυνάμεων.

Δεν πρέπει ούτε στιγμή να χάνεται ο βαλκανικός ορίζοντας, ούτε ο πανευρωπαϊκός, όταν μιλάμε για τις σχέσεις Ελλάδας-FYROM. Θέλουμε λύση στο ζήτημα του ονόματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ και ταυτόχρονα πρωτοβουλίες προσέγγισης με τη γείτονα, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο. Ζητούνται γέφυρες, όχι τείχη και εντάσεις».

To Γραφείο Τύπου