Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/04/2008

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα στις υποδομές Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης».

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, στα πλαίσια των σημερινών δραστηριοτήτων του στη Δυτική Αθήνα, επισκέφθηκε τις υποδομές Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης».

Κατά την επίσκεψή του ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ενημερώθηκε για το έργο «Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στο Πάρκο και για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Στη συνέχεια, χαιρέτισε στην εκδήλωση για την προστασία του Πάρκου που οργάνωσαν κινήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης (Απόδραση Αγίων Αναργύρων, Αριστερό Σχήμα Ιλίου και Έξοδος καματερού) στην κεντρική Πλατεία των Αγίων Αναργύρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του είπε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα βλέπουμε μια εικόνα εγκατάλειψης του Πάρκου η οποία οφείλεται στην υποχρηματοδότηση από την κυβέρνηση, στην κακή διαχείριση από τον φορέα διαχείρισης και στην αδιαφορία ή, στην καλύτερη περίπτωση, στο λειψό ενδιαφέρον από τις διοικήσεις των τριών δήμων. Διαπιστώνουμε επίσης ότι γίνεται προσπάθεια αλλαγής των χρήσεων του Πάρκου με ξένες λειτουργίες.

Όμως η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Διεκδικούμε τη διαφύλαξη του χαρακτήρα των λειτουργιών του Πάρκου όπως καθορίστηκαν από το Προεδρικό Διάταγμα. Δεν δεχόμαστε ασύμβατες εμπορικές χρήσεις, ούτε «σαλαμοποίηση» των λειτουργιών του. Και βεβαίως δεν συμφωνούμε να λυθούν άλλες υπάρχουσες ανάγκες των δήμων με μεταφορά χρήσεων στο χώρο του Πάρκου. Η χρηματοδότηση των λειτουργιών του να προέρχεται κατά το κύριο μέρος της από θεσμοθετημένους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και προγράμματα της Ε.Ε. Οι πόροι από εμπορικές χρήσεις να είναι συμπληρωματικοί. Τέλος, πρέπει να διασφαλισθεί η διαφάνεια στη διοίκηση του φορέα διαχείρισης με ουσιαστική συμμετοχή του ΑΣΔΑ, των δήμων και φορέων της περιοχής.

 Η προστασία του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» εντάσσεται στον αγώνα για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, τη διεύρυνση των ελεύθερων χώρων ειδικά στην Δυτική Αθήνα.  Είναι κομμάτι του αγώνα για την περιβαλλοντική προστασία και την οικολογική ανασυγκρότηση του Ποικίλου Όρους, την απομάκρυνση των στρατοπέδων Χαϊδαρίου και Αγ. Αναργύρων, τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου και την «πράσινη  ανάπτυξη»  του Ελαιώνα».

To Γραφείο Τύπου