Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/04/2008

Μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων του ΤΣΕΑΠΣΓΟ

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου προς τους Υπουργούς Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, Οικονομίας & Οικονομικών

Με κοινή απόφαση που εκδόθηκε κατʼ εφαρμογή του άρθρου 5 παρ.2 του ν. 3029/02, ο κλάδος κύριας σύνταξης του Ταμείου Συντάξεως και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΤΣΕΑΠΓΣΟ) εντάχθηκε από 1–08-2007 στο κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η ένταξη ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ  πραγματοποιήθηκε κατά τα οριζόμενα του ν.3029/02 και σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 8, 9 και 10 οι συνταξιούχοι του κλάδου κύριας σύνταξης του ΤΣΕΑΠΓΣΟ καθίστανται συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το οποίο στο εξής βαρύνεται με την καταβολή της σύνταξής τους. Το ύψος του ποσού εξακολουθεί καταβαλλόμενο όπως αυτό έχει διαμορφωθεί την ημερομηνία της ένταξης, αυξανόμενο εφʼ εξής με τις αυξήσεις των συντάξεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Επίσης ορίζεται ότι καμία σύνταξη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα κατώτατα όρια συντάξεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Διαπιστώνεται ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, αφού ο χρόνος αναμονής φτάνει έως και τους 28 μήνες. Επίσης, καθυστερεί πάρα πολύ και η έκδοση προσωρινών συντάξεων, αφού ο χρόνος αναμονής φτάνει μέχρι και τους 10 μήνες, παρά τα όσα είχε υποσχεθεί ο προηγούμενος υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ότι δηλαδή θα γίνεται εντός 15μερου! Προς τούτο μάλιστα έχει εκδοθεί η εγκύκλιος υπʼαριθμ.129/07 του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

- Πόσες αιτήσεις εκκρεμούν συνολικά του ενταχθέντος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ταμείο του ΤΣΕΑΠΓΣΟ.

- Με ποια άμεσα μέτρα θα μειωθεί ο συνολικός χρόνος αναμονής για την χορήγηση προσωρινής σύνταξης, για την έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης και για το χρόνο πληρωμής της σύνταξης στους δικαιούχους.

Η βουλευτής

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ - ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ