Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/04/2008

Νέα διαδικασία παραβίασης από την Κομισιόν για τη μη ενσωμάτωση της οδηγίας για την περιβαλλοντική ευθύνη

Δ. Παπαδημούλης: "Μακραίνει ο κατάλογος των παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας"

"Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει κοινοποιήσει εθνικές νομοθετικές διατάξεις ενσωμάτωσης της οδηγίας 2004/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Απριλίου 2004, σχετικά με την περιβαλλοντική ευθύνη όσον αφορά την πρόληψη και την αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημίας  στο ελληνικό δίκαιο." Αυτό απαντά ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, σε συνέχεια παλαιότερης σχετικής ερώτησής του, ζητούσε να πληροφορηθεί εάν οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν, ως όφειλαν, στην Επιτροπή, τα μέτρα ενσωμάτωσης της οδηγίας 2004/35/ΕΚ σχετικά με την περιβαλλοντική ευθύνη, δεδομένου ότι η προθεσμία συμμόρφωσης εξέπνευσε στις 30.04.2007, καθώς και ποια μέτρα θα λάβει η Κομισιόν σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ενσωματώσει την οδηγία.

Ο κ. Δήμας, απαντώντας στο δεύτερο ερώτημα, υπογραμμίζει ότι: "Η Επιτροπή κίνησε διαδικασία για παράβαση κατά της Ελλάδας, σύμφωνα με το άρθρο 226 της συνθήκης ΕΚ, επειδή η χώρα δεν γνωστοποίησε την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης οδηγίας. Απηύθυνε στην Ελλάδα επίσημη προειδοποίηση, την 1η Ιουνίου 2007, και αιτιολογημένη γνώμη την 1η Φεβρουαρίου 2008."

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

"Ο κατάλογος των παραβιάσεων της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τις ελληνικές αρχές όλο και μακραίνει. Δυστυχώς, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Δήμας καταγράφει μία ακόμη ελληνική υστέρηση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και μάλιστα σε ό,τι αφορά ένα από τα πιο νευραλγικά κοινοτικά νομοθετήματα. H ηγεσία του ΥΠΕXΩΔΕ οφείλει να αντιληφθεί οτι περιβαλλοντική πολιτική με επικοινωνιακά τρικ και αποσπασματικές ρυθμίσεις δε γίνεται."

To Γραφείο Τύπου