Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/04/2008

Ανακοίνωση Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΝ: Το κύκλωμα εμπορίας κρέατος ξαναχτυπά!

Όπως γίνεται κάθε χρόνο λίγο πριν το Πάσχα το κύκλωμα εμπορίας κρέατος στρέφεται κατά των παραγωγών κτηνοτρόφων και των καταναλωτών. Αυτοί είναι μόνο τα μόνιμα θύματα μιας ασυδοσίας που ξεκινά από την απάθεια της κυβέρνησης, την αντιαγροτική της γενικά πολιτική και την επικυριαρχία των εμπόρων, αλυσίδων τροφίμων και καρτέλ. Βοηθούς σʼ αυτήν την επίθεση δυστυχώς βρίσκουν μερικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, που είτε ηθελημένα είτε όχι επαρκώς ενημερωμένα κάθε τέτοια εποχή τα βάζουν με τους κτηνοτρόφους παραγωγούς και τους κατηγορούν ότι σκόπιμα ανεβάζουν τις τιμές «για να βγάλουν και κάποια χασούρα που έχουν όλο το χρόνο».

Είναι γνωστό ότι το κόστος διατροφής έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, αφού στη χώρα μας η παραγωγή σταριού έχει μειωθεί από το 1992 κατά 58% από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και τα αποθέματα των άλλων χωρών εξαντλήθηκαν. Η αθρόα εισαγωγή αμνοεριφίων χωρίς έλεγχο από το εξωτερικό και η μετέπειτα βάπτιση τους ως ελληνικά, λειτουργεί σαν μοχλός εκβιασμών εναντίον των Ελλήνων παραγωγών. Η αναγραφόμενη στην απόδειξη λιανικής πώλησης της προέλευσης του κρέατος είναι ένα μέτρο, αλλά δε λύνει το πρόβλημα εάν ο έλεγχος δεν μεταφερθεί στα τελωνεία εισόδου.

Καλούμε την κυβέρνηση:

1ον Να εφαρμόσει και αυτή τα διοικητικά μέτρα που με νόμο η Γερμανική Βουλή ψήφισε και που στηρίζουν κάθε αγροτικό προϊόν φυτικής ή ζωτικής παραγωγής τουλάχιστον μέχρι την κάλυψη του κόστους.

2ον Όλες τις οργανώσεις των καταναλωτών νʼ αγωνιστούν εναντίον των κυκλωμάτων εμπορίας κρέατος μαζί με τους Έλληνες παραγωγούς και να απαιτήσουν πλήρη έλεγχο των εισαγωγών στα τελωνεία και των υπερκερδών.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής