Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/01/2006

Σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών και Οικονομίας μετά τη σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής για τις ΔΕΚΟ

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών και Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη μετά τη σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής για τις ΔΕΚΟ, έκανε την εξής δήλωση:

«Η κυβέρνηση, δεν φτάνει που έχει εξαγγείλει μια πολιτική σκληρής λιτότητας με αυξήσεις κάτω και αυτού του πληθωρισμού στο στενό δημόσιο τομέα, αλλά προτίθεται να επιβάλλει αυτή την κοινωνικά ανάλγητη πολιτική και στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.

Το μέτρο αυτό, όπως και η εκβιαστική αλλαγή των εσωτερικών κανονισμών των ΔΕΚΟ, παραβιάζουν πλήρως την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη συνταγματική επιταγή του σεβασμού των συλλογικών συμβάσεων.

Είναι φανερό ότι με τις πρακτικές αυτές, η κυβέρνηση ανοίγει ένα πρόσθετο αντεργατικό κεφάλαιο για το νέο συνταγματικό έκτρωμα που προετοιμάζει σε βάρος των δημοκρατικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.

Την ίδια ώρα που ο κ. Αλογοσκούφης εφαρμόζει αυτή τη σκληρή πολιτική λιτότητας για τους εργαζόμενους στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, εξαγγέλλει νέες αυξήσεις στις τιμές όλων των ΔΕΚΟ και ειδικότερα αυξήσεις-φωτιά για όσες είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, π.χ. τα τιμολόγια της ΔΕΗ, του νερού, των λιμενικών υπηρεσιών κλπ.

Το 2006 αναμένεται να είναι χρονιά μιας νέας μεγάλης αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων, την ώρα που τα κέρδη και οι χρηματιστηριακές υπεραξίες των επιχειρήσεων πετάνε σε πρωτοφανή ύψη.»

To Γραφείο Τύπου