Skip to main content.
15/04/2008

Ανακοίνωση της Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας για την ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ Ο.Τ.Α

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Αθήνα 14/4/2008

προς τις ΤΕΔΚ, τους Δήμους, και τις Κοινότητες της χώρας

Θέμα:  ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ Ο.Τ.Α

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Την Τρίτη 8/4/2008 η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις της Αυτοδιοίκησης για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που ασφυκτικά την πιέζουν, γιατί έκρινε θετικές τις αντιπροτάσεις του κ. Αλογοσκούφη.

Συνοπτικά να υπενθυμίσουμε τις σχεδόν ομόφωνες θέσεις του Συνεδρίου της Κυλλήνης και τις επίσης ομόφωνες πρόσφατες αποφάσεις του Δ.Σ.

1.    Πλήρης, επιτέλους, απόδοση το 2008 όλων των πόρων, όπως προβλέπουν οι νόμοι και το Σύνταγμα για τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες.  Δηλαδή εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας!!

Με βάση τα παραπάνω η ΚΕΔΚΕ διαπίστωσε ότι οι Κ.Υ.Α για τους ΚΑΠ και την ΣΑΤΑ έχουν έλλειμμα 593 εκ. ?, εκ των οποίων τα 400 εκ.? έχουν αναγνωριστεί στην έγγραφη πρόταση του ΥΠΕΣΔΑ.  Τελικά ο κ. Αλογοσκούφης μας έδωσε 250 εκ. ?.  Άρα 343 εκ. ? λιγότερα.  Αυτό θεωρήθηκε επιτυχία!!

2.    Επιστροφή των παρακρατηθέντων (υπεξαιρεθέντων σύμφωνα με το κ. Πρωθυπουργό) από το 1997 μέχρι σήμερα που με συντηρητικούς υπολογισμούς της διοίκησης της ΚΕΔΚΕ προσεγγίζουν τα 3 δις. ?.

Τελικά, ύστερα από παλινωδίες, απόφαση του κ. Αλογοσκούφη είναι η απόδοση 1.711 δις σε 8 δόσεις αρχής γενομένης το Δεκέμβριο 2008 (110) και 7 ισόποσες δόσεις των 229 εκ. ? χωρίς δυνατότητα προεξόφλησης (αρχική θέση) ούτε εξασφάλιση των νόμιμων τόκων (θέση της παράταξης μας).  Δηλαδή επιστρέφουν τμήμα των υπεξαιρεθέντων χρημάτων, θεσμοθετημένων, με καθυστέρηση 10-16 χρόνων άτοκα.  Και αυτό θεωρείται επιτυχία!!

3.    Ζητάμε, εδώ και καιρό αύξηση των πόρων μας, με απόδοση 10% του ΦΠΑ που εισπράττεται από το κράτος, 90% των τελών κυκλοφορίας αντί για το 50% που είναι σήμερα και καταβολή του αντίστοιχου ποσοστού των Π.Ο.Ε (20% ΦΕΦΝΠ).  Από όλα αυτά η κυβέρνηση δέχθηκε μόνο την αύξηση του ποσοστού των τελών κυκλοφορίας από 1/1/2009.  Αυτό θα ήταν επιτυχία αν σήμαινε πραγματική αύξηση πόρων.  Όμως ουσιαστικά το Υπουργείο αναγνωρίζει μερικώς την υποχρέωση του, κατοχυρωμένη από το σύνταγμα και τους νόμους για τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες και τους μονιμοποιηθέντες με το Π/Δ 164 συμβασιούχους.  Η μερική αποκατάσταση μιας παρανομίας από το κράτος θεωρείται επιτυχία!!

Αν σε όλα τα προηγούμενα προστεθούν και τα 700 περίπου εκ. ? του Θησέα (χρήματα της Αυτοδιοίκησης) που δεν διατίθενται εξαιτίας χαμηλής απορροφητικότητας του προγράμματος (μόλις 35%), είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ανακυκλώνει το όλο οικονομικό πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης, αποδίδοντας με το ένα χέρι αυτά που παρακρατεί με το άλλο.  Και αυτό θεωρείται επιτυχία!

Συνάδελφοι,

Εμείς παραμένουμε πιστοί στο πνεύμα και στο γράμμα των αποφάσεων του πρόσφατου συνεδρίου μας στην Κυλλήνη.  Οι κινητοποιήσεις που είχαμε εξαγγείλει ήταν το έσχατο μέσο για να φωνάξουμε ότι το κράτος έχει προ πολλού περάσει την κόκκινη γραμμή και ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων οδεύει προς οικονομική κατάρρευση.

Έπρεπε λοιπόν να συνεχίσουμε με ενότητα και αποφασιστικότητα.  Εμείς ως παράταξη και η αντιπολίτευση συνολικά, προτείναμε συνέχιση των κινητοποιήσεων και έκτακτο συνέδριο όπου όλοι μαζί θα αποφασίζαμε.  Δυστυχώς η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ έκανε πίσω.  Και αυτό σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή όπου ανοίγει το τεράστιο ζήτημα της Διοικητικής μεταρρύθμισης.  

Είναι σαφές από την πρακτική της κυβέρνησης στα οικονομικά αλλά και από τις διαρροές στο τύπο ότι, εκείνο που επιδιώκεται είναι η τεχνητή συγκόλληση ΟΤΑ και Νομαρχιών, χωρίς καμία ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, εξουσιών, πόρων.  Δηλαδή μια μεγαλύτερη συγκεντροποίηση και μια ισχυρότερη εξάρτηση από το κεντρικό κράτος.  Η ΚΕΔΚΕ που έχει επεξεργαστεί και επεξεργάζεται σωστές κατά βάση θέσεις, δεν έχει κανένα νόημα να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για την Διοικητική μεταρρύθμιση όσο συνεχίζεται αυτή η τακτική.  Εμείς ως Αυτοδιοίκηση διεκδικούμε ισχυρούς Δήμους και Περιφέρειες με αιρετά όργανα, επιτελικό κράτος.  Η κυβέρνηση ως φαίνεται, στοχεύσει σε μια απλή λειτουργική αναδιάταξη της υφιστάμενης πραγματικότητας.  

Μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός;  προφανώς ΟΧΙ.

Πρέπει λοιπόν να αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της Αυτοδιοίκησης.  Και σε αυτό πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι.  Η λογική και η τακτική των συμβιβασμών και υποχωρήσεων όπως αποδεικνύει η εμπειρία των τελευταίων χρόνων δεν μας ωφέλησε.  Αντίθετα μεγάλωσε τα προβλήματά μας.

Για την Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία                     

Θόδωρος Γκοτσόπουλος                                

Μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ