Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/04/2008

Ανακοίνωση του Γρ.Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με τις εκτιμήσεις του Προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επερχόμενη επισιτιστική κρίση και την ακρίβεια

Από τις Φιλιππίνες έως την Βολιβία εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αντιμετωπίζουν την πείνα  ως καθημερινή πλέον απειλή. Οι εξεγέρσεις των πεινασμένων στην Ασία, στην Αφρική, στην Ν. Αμερική είναι καθημερινή είδηση.

Η νέα πείνα είναι αποτέλεσμα  του  κυρίαρχου πολιτικού και οικονομικού μοντέλου, που  με την εξάπλωση του στις υπό ανάπτυξη χώρες, ανατρέπει κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές ισορροπίες.

Η παγκόσμια αύξηση της τιμής των τροφίμων

-    Οφείλεται κυρίως στην ανεξέλεγκτη δράση του τραπεζικού κεφαλαίου, που «τοκογλυφικά» υποθηκεύει τις πρώτες ύλες και τις παραγωγικές δυνάμεις στον αναπτυσσόμενο  κόσμο ανεβάζοντας το κόστος της παραγωγής.

-    Οφείλεται στην προσπάθεια των μεγάλων πολυεθνικών τροφίμων να επιβάλλουν σαν λύση τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και να ελέγξουν την παγκόσμια παραγωγή και αγορά τροφίμων.  

-    Οφείλεται στο μέγα πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και συνεπώς της αναζήτησης  «καθαρής» ενέργειας, που περιλαμβάνει και τη ραγδαία αύξηση της ζήτησης των βιοκαυσίμων ως εναλλακτικής «λύσης» σε αντιδιαστολή του «βρώμικου» και ακριβού πετρελαίου. Τεράστιες εκτάσεις γόνιμης γης, αντί να παράγουν τρόφιμα για την ανθρωπότητα, παράγουν φυτά για βιοκαύσιμα, ώστε να συντηρηθεί το υπάρχον μοντέλο ανάπτυξης. Η εξοικονόμηση ενέργειας, που παραπέμπει σε διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, επειδή δεν προστίθεται εύκολα στο ΑΕΠ, ως πολιτική ελάχιστα προωθείται.  

-    Επηρεάζεται επίσης από την υιοθέτηση από τις χώρες αυτές του μοντέλου του  «δυτικού» κόσμου με την  σπατάλη των φυσικών πόρων και την ανεξέλεγκτη χρήση  των πρώτων υλών.

Η παγκόσμια  κρίση  εντείνεται. Το φάσμα της πείνας εξαπλώνεται στον πλανήτη. Όσο τα τρόφιμα των λαών είναι στο έλεος των δυνάμεων της αγοράς και της κερδοσκοπίας  λύση δεν θα υπάρξει και οι εξεγέρσεις των  απελπισμένων θα είναι συνεχείς.

Οι παραπάνω εξελίξεις δεν πρέπει να αφήνουν αδιάφορους τους πολίτες της χώρας μας. Αν και δεν βιώνουμε στη χώρα μας φαινόμενα τέτοιας οξύτητας, το πρόβλημα της ακρίβειας γίνεται καθημερινά πιο οξύ. Απέναντι στην κατάρρευση της μυθολογίας των λεγόμενων απελευθερωμένων αγορών και του ανόθευτου δήθεν ανταγωνισμού, που υποτίθεται θα συγκρατεί ή και θα  μειώνει τις τιμές, πρέπει να εφαρμοστούν άλλες πολιτικές και επιλογές. Χρειάζεται να θεσπιστούν νέοι κανόνες πραγματικών ελέγχων στις αγορές καθώς και η ανάγκη άμεσης εξέτασης του θέματος της αγροτικής ανάπτυξης  και ειδικά σήμερα της στήριξης των κτηνοτρόφων από τις υπερβολικές ανατιμήσεις ζωοτροφών.

Ο νεοφιλελευθερισμός βιώνει την κρίση που ο ίδιος δημιούργησε. Ένας άλλος κόσμος είναι πλέον απαραίτητος, όπου ο άνθρωπος και το περιβάλλον θα είναι πάνω από τα κέρδη.      

To Γραφείο Τύπου