Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/01/2006

Συνάντηση Αλ.Αλαβάνου με το Προεδρείο της ΟΤΟΕ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο της ΟΤΟΕ και συζήτησε τα προβλήματα παραβίασης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και των ωραρίων των εργαζομένων στις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι ο κ. Αλαβάνος έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη και προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Παναγιωτόπουλο, σχετικά με το θέμα της λειτουργίας των τραπεζών και της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η οποία θα συζητηθεί στη Βουλή την Παρασκευή.

Μετά τη συνάντηση με το Προεδρείο της ΟΤΟΕ ο Αλέκος Αλαβάνος έκανε την εξής δήλωση:

«Είχαμε μια πολύ σημαντική συζήτηση με την ΟΤΟΕ. Μην ξεχνάμε ότι ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων άνοιξε το δρόμο στα τέλη της δεκαετίας του 70 για να περάσει το πενθήμερο στους έλληνες εργαζόμενους. Σήμερα αυτός ο κλάδος πλήττεται από αυθαίρετες ενέργειες μιας τράπεζας η οποία, παρά την ελληνική νομοθεσία, προσπαθεί να λειτουργήσει απογεύματα και Σάββατα καταστήματα, στην Αθήνα στο the Mall και στη Θεσσαλονίκη.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, διότι, αντί να έχουμε Υπουργείο Εργασίας, έχουμε Υπουργείο Τραπεζιτών. Έχει τεράστιες ευθύνες ο Υπουργός και πρέπει να δώσει απάντηση. Γιατί δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία, η κλαδική σύμβαση, στη γνωστή περίπτωση του υποκαταστήματος στο The Mall και στην αυθαιρεσία της συγκεκριμένης τράπεζας; Και τίθεται το ερώτημα: Τι συνδέει την κυβέρνηση με αυτή την τράπεζα; Αυτό πλήττει όχι μόνο τα συμφέροντα των εργαζομένων, πλήττει και την ίδια τη θεμελίωση του κοινωνικού κράτους, διότι δεν μπορούν να αυθαιρετούν σε βάρος των κλαδικών συμβάσεων.

Εμείς στηρίζουμε απόλυτα τις προσπάθειες των εργαζομένων στις τράπεζες να διαφυλάξουν το ωράριο και τις κλαδικές τους συμβάσεις. Όπως στηρίζουμε και τις προτάσεις τους για την αύξηση της απασχόλησης στις τράπεζες, για να σταματήσουν οι απλήρωτες υπερωρίες και να αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων στο χώρο των τραπεζών.

Δ.ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ (Πρόεδρος της ΟΤΟΕ): «Στα πλαίσια της απόφασης της ΟΤΟΕ έχουμε συναντήσεις με όλα τα κόμματα. Ξεκινήσαμε σήμερα με το Συνασπισμό -και ευχαριστούμε τον Πρόεδρό του που μας δέχθηκε- και αναλύσαμε τις απόψεις μας.

Η άποψή μας πιστεύουμε ότι είναι πλέον γνωστή και είναι απλή: Στο χώρο των τραπεζών υπάρχει ένα ωράριο, νόμιμο, συμβατικό, κλαδικό, που αναφέρεται στις ώρες εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων και στις ώρες συναλλαγής με το κοινό. Αυτά είναι θεσμοθετημένα με συμβάσεις και με νόμους.

Εμείς καλούμε την Πολιτεία, καλούμε την Κυβέρνηση, να περιφρουρήσει του νόμους. Αυτή είναι η δουλειά της. Η δουλειά της Πολιτείας δεν είναι να συντρέχει τον όποιον εργοδότη μεμονωμένα. Είναι να περιφρουρεί τους νόμους.

Εμείς θα περιφρουρήσουμε τους νόμους και κάνουμε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι θα στηρίξουμε τις συλλογικές μας συμβάσεις και τις κλαδικές μας συμβάσεις και οτιδήποτε μπορεί να αλλαχθεί, πρέπει να αλλαχθεί μόνο μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Νομίζουμε ότι σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η πλειοψηφία των τραπεζιτών, η πλειοψηφία των εργοδοτών. Όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μία κλαδική σύμβαση και αυτή αλλάζει μόνον μέσα από μία άλλη κλαδική σύμβαση. Δεν μπορεί να αλλάξει μεμονωμένα, ούτε με αποφάσεις μεμονωμένων σωματείων ή μεμονωμένων τραπεζών. Δεν πρόκειται επ΄ ουδενί να το δεχθούμε, θα στηρίξουμε το νόμιμο ωράριο μας.»

To Γραφείο Τύπου