Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/04/2008

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Μιλώντας σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του Συνασπισμού στην Πάτρα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, είπε μεταξύ άλλων:

Για τις δημοσκοπήσεις

«...Η κυβέρνηση λοιπόν με αυτές τις δημοσκοπήσεις δεν βγάζει αυτοδυναμία. Ούτε με τον ληστρικό εκλογικό νόμο που ή ίδια έσπευσε να ψηφίσει πριν επιτεθεί στην κοινωνία. Αλλά καμαρώνει και παριστάνει ότι ασχολείται με το καλό του έθνους και το μέλλον του τόπου, έχοντας την σιγουριά της περίφημης ψαλίδας, την οποία το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί για δικούς του λόγους να κλείσει. Το έχουμε πει και το λέμε με κάθε ευκαιρία: αυτή την ψαλίδα θα την κλείσουν οι κοινωνικές αντιστάσεις, ο κόσμος στους δρόμους. Και όταν θα κλείσει αυτή η ψαλίδα θα είναι πολύ οδυνηρό για τον δικομματισμό...»

Για την Πάτρα και τις χθεσινές εξαγγελίες του κ. Αλογοσκούφη

«...Εδώ, η ανάπτυξη λογαριάζεται με κριτήριο το πόσο την πληρώνεις, Όχι με κριτήριο τις υπηρεσίες που σου προσφέρει και τις δυνατότητες που σου παρέχει. ΤΑ διόδια είναι αντίστοιχα με τους ιταλικούς αυτοκινητόδρομους. Επομένως πάει τελείωσε. Έχουμε ανάπτυξη.

…Πάρτε για παράδειγμα την γέφυρα Ρίου Αντίρριου. Που την εγκαινίασαν οι υπουργοί και τρέχανε πάνω κάτω με τις Ολυμπιακές δάδες και μας λέγανε για το όνειρο του Χαρίλαου Τρικούπη. Κοστίζει περίπου 11 ευρώ να την περάσεις. Αν την περνάς δύο φορές κάθε εργάσιμη ημέρα, σου έρχεται 550 ευρώ τον μήνα. Μια αξιοπρεπής σύνταξη, σύμφωνα τουλάχιστον με την κυβέρνηση. Σίγουρα μια σύνταξη πάνω από το όριο της φτώχειας. Διότι πρέπει να την ξεπληρώσουμε τριπλή. Αυτό είναι η Σύμπραξη του δημόσιου με τον Ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι η πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη. Ανάπτυξη είναι επίσης να μην περνάει τραίνο από την γέφυρα, διότι δεν συμφέρει τον εργολάβο. Ανάπτυξη είναι να έχεις νοσοκομείο αλλά να μην λειτουργεί γιατί δεν υπάρχουν πόροι για προσωπικό. Ανάπτυξη είναι να περιμένουν οι εργολάβοι και οι κάθε λογής επενδυτές να βάλουνε χέρι στα καμένα και στις δασικές περιοχές με την ανοχή και την ενθάρρυνση του κράτους.

Υπό αυτή την οπτική γωνία, μπορούμε να πούμε ότι η Πάτρα, ναι, είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας μας. Άλλωστε σας το είπε εχθές και ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος έβγαζε μέσα από το καπέλο του ταχυδακτυλουργού σαν κουνέλια, κοινοτικά πλαίσια στήριξης, κόμβους, πύλες, επιχειρησιακά προγράμματα, αγωγούς φυσικού αερίου. Και υποσχέθηκε και 3.619 θέσεις εργασίας. Τον καλώ να μας εξηγήσει πως τις υπολογίζει με τέτοια ακρίβεια. Διότι με τους δικούς μας υπολογισμούς, δεν βγαίνουν πάνω από 3.617. Το πολύ πολύ και με ελαστικότητα, 3.618...»

Για την ανεργία και την κυβερνητική πολιτική

«...Οι νέοι άνθρωποι, μετά από μια κοπιαστική και αγχώδη διαδρομή στ σχολείο, στο φροντιστήριο, στο πανεπιστήμιο, ανησυχούν περισσότερο από ποτέ για το μέλλον τους, για την δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς θέσης στην αγορά εργασίας. Γιατί θέσεις βρίσκονται μόνο αν οι νέοι άνθρωποι να είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν χωρίς μισθό και δικαιώματα, χωρίς ασφάλιση. Μόνο αν δεν έχουν καμία προσδοκία για τη ζωή τους και το μέλλον τους. Και φυσικά αν διαθέτουν κάποιο ισχυρό μέσον…

Όσο πιο δυναμικός είναι ο κλάδος, τόσο πιο σκληρή είναι η υπερεκμετάλλευση Με εξευτελιστικούς μισθούς, με απλήρωτες υπερωρίες, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με stage, με αδήλωτη εργασία χωρίς ασφάλιση. Με την καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων όπως οι άδειες μητρότητας, τα δώρα, και η αποζημίωση.

Να θυμόμαστε λοιπόν ότι αυτή η κατάσταση, που για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, δημιουργεί για τις επόμενες γενιές χειρότερες προοπτικές από τις σημερινές, διαμορφώνεται την στιγμή που η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων έχει απογειωθεί….

Τι προσφέρουν αυτές οι επιχειρήσεις αλλά και όλοι οι άλλοι δυναμικοί κλάδοι στην κοινωνία; Θέσεις εργασίας για ενοικιαζόμενους και για ανασφάλιστους, εξοντωτικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες.  Τι τους προσφέρουμε εμείς: φοροαπαλλαγές, απουσία ελέγχων, χαριστικές ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Και σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν από την επιτροπή Κουκιάδη, νέες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας: Αύξηση του ορίου απολύσεων, ελαστικό οκτάωρο – δηλαδή δεκατετράωρο, μετατροπή των συμβάσεων πλήρους σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, περικοπές στα επιδόματα ανεργίας, δραστικό περιορισμό στις αποζημιώσεις. Μην νομίζετε λοιπόν ότι όταν έρχονται και σας υπόσχονται 3.619 θέσεις εργασίας έχουν στο μυαλό τους την πλήρη απασχόληση.

Ανέφερα τον καθηγητή  κ. Κουκιάδη και θέλω να σημειώσω το εξής: Είναι η τρίτη φορά που απευθυνόμαστε δημόσια στο ΠΑΣΟΚ και ζητάμε να πάρει θέση για το τι πράττει ο πρώην ευρωβουλευτής του στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του δεξιού Υπουργείου Απασχόλησης. Θα το επαναφέρουμε συνεχώς μέχρι να υπάρξει απάντηση….».

..Η κυβέρνηση είναι πανικόβλητη. Τρέχει να ολοκληρώσει την δουλειά, γρήγορα γρήγορα ελπίζοντας ότι η κατρακύλα της στην πρόθεση ψήφου είναι αναστρέψιμη. Αυτό σημαίνει ότι μας φοβούνται. Φοβούνται τον κόσμο που κατεβαίνει στους δρόμους, φοβούνται τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται για την υπεράσπιση της κοινωνίας, που ζητάνε αναδιανομή του πλούτου, κοινωνικό κράτος, προστασία του περιβάλλοντος, δημόσια και δωρεάν παιδεία. Και φοβούνται γιατί αυτός ο κόσμος συνειδητοποιεί σιγά σιγά τη δύναμή του, καταλαβαίνει ότι μπορεί να νικάει, καταλαβαίνει ότι μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς. Ότι μπορεί να αποδομήσει την εικόνα του πρωθυπουργού, που υποδύεται τον μεγάλο ατρόμητο μεταρρυθμιστή με ύφος 3.619 καρδιναλίων. Αλλά στα δύσκολα κρύβεται και δεν αντέχει ούτε στην κριτική του Τατούλη…»

Για την πολιτική πρόταση της Αριστεράς.

«..Ήρθε η ώρα να συγκροτήσουμε το μεγάλο ενωτικό κίνημα που θα αμφισβητήσει την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού. Που θα προωθήσει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Στέλνουμε αυτό το μήνυμα σε όλες τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις. Τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους νέους και τις νέες, τους ανθρώπους των μεγαλύτερων ηλικιών που δίνουν την μάχη για μια αξιοπρεπή ζωή. Για ένα πιο φωτεινό μέλλον. Για μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία…».

To Γραφείο Τύπου