Skip to main content.
02/04/2008

AN ZOYΣΕ Ο ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ του Πάνου Τριγάζη, μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ

Πηγή πολλών, σημαντικών και επίκαιρων μηνυμάτων είναι η 40η επέτειος της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. «Η Αμερική τον εκθειάζει, αλλά υπονομεύει καθημερινά την κληρονομιά του», έγραφε ο Gary Younge στην εφημερίδα «The Guardian» στις 31.3.08. Κάθε άλλο παρά τιμά την παγκόσμια αυτή μορφή του αντιρατσιστικού και φιλειρηνικού κινήματος η κυβέρνηση Μπους, η οποία κάνει πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, διατηρεί το «κολαστήριο» του Γκουαντάναμο, ενισχύει τον μιλιταρισμό και συμπεριφέρεται σαν παγκόσμιος «χωροφύλακας». Αν ζούσε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ θα «αλώνιζε» την Αμερική και τον κόσμο, καταγγέλλοντας την πολιτική αυτή.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που ξεκίνησε τη δράση του ως ένας απλός παπάς σε Εκκλησία Βαπτιστών στο Μοντγκόμερι το 1955, συγκλόνισε τις ΗΠΑ και τον κόσμο. Έγραψε ιστορία με την πορεία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών προς την Ουάσινγκτον, στις 28 Αυγούστου 1963 όπου από τα σκαλιά του μνημείου Λίνκολν εκφώνησε την πασίγνωστη ομιλία του «Έχω ένα όνειρο». Τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1964.

Με όπλο του τη μαζική μη βίαιη δράση, το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων του οποίου ηγήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έφερε σημαντικά αποτελέσματα στον αγώνα κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ, ενώ συνέβαλε σημαντικά και στο μεγάλο κίνημα κατά του «βρώμικου» πολέμου στο Βιετνάμ.

Δυστυχώς, η πολύμορφη δράση του Μ.Λ.Κινγκ, σταμάτησε απότομα στα 39 του χρόνια, με τη δολοφονία του στις 4 Απριλίου 1968 στην Πολιτεία Μέμφις του Τενεσί. Με τους αγώνες και τη θυσία του ο μαύρος ηγέτης πήρε τη θέση του επάξια δίπλα στον Μαχάτμα Γκάντι ως παγκόσμιο σύμβολο των κινημάτων μη βίας και πολιτικής ανυπακοής.

40 χρόνια μετά, το «όνειρο» του μάρτυρα της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθεί να ζητεί δικαίωση, καθώς πολλών λαών και ανθρώπων τα όνειρα εξακολουθούν να μετατρέπονται σε εφιάλτες μέσα σ΄έναν κόσμο γεμάτο ανασφάλεια, ανισότητες και καταστροφές στο περιβάλλον..

Τα κινήματα μη βίας και πολιτικής ανυπακοής δρουν και σήμερα σ΄όλες τις ηπείρους με πολλούς τρόπους. Ο ερευνητής Gene Sharp κατέγραψε 198 τύπους μη βίαιης δράσης σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο στην International Herald Tribune (19-10-2007), με τίτλο «Η δύναμη της μη βίας». Πολλές απ΄αυτές εφαρμόζονται παγκοσμίως, η επιλογή τους όμως κάθε φορά συνδέεται τόσο με το επίπεδο ανάπτυξης των κινημάτων όσο και με εθνικές ιδιομορφίες και διαφορετικές πολιτικές κουλτούρες.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ πίστευε σ΄ένα κίνημα αξιών. Τα φλογερά λόγια του είναι εξαιρετικά επίκαιρα και σήμερα. «Μια αληθινή επανάσταση αξιών-έλεγε- θα μας κάνει να αναρωτηθούμε για το δίκαιο πολλών από τις παρελθούσες και σύγχρονες πολιτικές μας. Μια αληθινή επανάσταση αξιών δεν θα μπορεί να ησυχάσει μπροστά στο αυξανόμενο χάσμα πλούτου και φτώχειας. Η δυτική αλαζονεία ότι έχουμε τα πάντα να διδάξουμε τους άλλους και τίποτα να διδαχθούμε απ΄αυτούς δεν είναι δίκαιη»

Για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ισχύει η ρήση των στωικών φιλοσόφων: «Ανδρί σοφώ πάσα γης βατή, ψυχής δε αληθής πατρίς ο σύμπας κόσμος»

Όσο κι αν ηχεί κοινότυπο, θα λέγαμε ότι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ζει! Οι ιδέες του δεν είναι παρελθόν. Είναι κινητήρια δύναμη για νέους αγώνες. Μας καλεί σε εγρήγορση για το σήμερα και το αύριο. Για τα δικά μας όνειρα και των παιδιών μας.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ.