Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/04/2008

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σύρεται η Ελλάδα για παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τα έργα δασικής προστασίας του Σέιχ Σου

Απάντηση του Επιτρόπου Μακρίβι στον Δημήτρη Παπαδημούλη

O αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού Επίτροπος K. MακΚρίβι, απαντώντας σε ερώτηση   του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την πορεία υλοποίησης των έργων δασικής προστασίας του Σέιχ Σου, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής, υπογραμμίζει ότι "επειδή η απάντηση των ελληνικών αρχών κρίθηκε μη ικανοποιητική, η Επιτροπή αποφάσισε στις 17 Οκτωβρίου 2007 να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας όσον αφορά τη συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο των διαδικασιών ανάθεσης συμβάσεων έξι επιμέρους έργων του συνολικού προγράμματος «Προστασία και αξιοποίηση του δάσους Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης»". O αρμόδιος Επίτροπος αποφεύγει ωστόσο να δημοσιοποιήσει περισσότερα στοιχεία επικαλούμενος τις εν εξελίξει συζητήσεις μεταξύ της Κομισιόν και των Ελληνικών αρχών. Υπενθυμίζεται ότι στις 28/01/2008 η κ. Xούμπνερ προανήγγειλε την σχεδόν βέβαιη απώλεια σημαντικών κοινοτικών πόρων του Ταμείου Συνοχής που προορίζονται για δασική προστασία (Σέιχ Σου και εξοπλισμός πυρόσβεσης).

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτηση του, είχε ζητήσει να πληροφορηθεί σε ποιες δημόσιες συμβάσεις του έργου παρατηρήθηκε παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι κατηγορούμενη στο Ευρωπαικό Δικαστήριο, καθώς και εάν υπάρχει απάντηση από τις ελληνικές αρχές.

Η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου έχει ως εξής:

«Όπως αναφέρει το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου στην ερώτηση του, η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει, κατʼ εφαρμογή του άρθρου 226 της συνθήκης ΕΚ, σε σχέση με ορισμένες συμβάσεις για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου, επειδή θεωρεί ότι οι συμβάσεις αυτές ενδέχεται να έχουν συναφθεί κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις.

Στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικασίας επί παραβάσει, κοινοποιήθηκε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, στις 23 Μαρτίου 2007, στην οποία οι ελληνικές αρχές απάντησαν στις 29 Μαΐου 2007. Επειδή η απάντηση των ελληνικών αρχών κρίθηκε μη ικανοποιητική, η Επιτροπή αποφάσισε στις 17 Οκτωβρίου 2007 να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας όσον αφορά τη συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο των διαδικασιών ανάθεσης συμβάσεων έξι επιμέρους έργων του συνολικού προγράμματος «Προστασία και αξιοποίηση του δάσους Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης».

Η Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση τύπου  σχετικά με την απόφασή της να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο .

Λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης να διαφυλαχθεί ο τελικός στόχος της διαδικασίας επί παραβάσει, δηλαδή η δυνατότητα φιλικής επίλυσης της διαφοράς μεταξύ της Επιτροπής και του ενεχόμενου κράτους μέλους πριν από την απόφαση του Δικαστηρίου, και δεδομένου ότι τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να αναμένουν από την Επιτροπή την τήρηση εμπιστευτικότητας στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή δεν δύναται να δημοσιοποιήσει περισσότερα στοιχεία από εκείνα που περιλαμβάνονται στη σχετική ανακοίνωση τύπου• πράγματι, η δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων ενδέχεται να προσβάλει την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας επί παραβάσει»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Oι κυβερνητικοί υπεύθυνοι για το νέα φιάσκο με τα έργα δασικής προστασίας του Σέιχ Σου οφείλουν δημόσιες εξηγήσεις και κυρίως ενέργειες προκειμένου να μην χαθούν και αυτά τα κοινοτικά κονδύλια και να μην εισπράξει η χώρα μια ακόμα καταδίκη για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας".  

To Γραφείο Τύπου