Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/01/2006

Θερμή και ειλικρινής συνάντηση του Προέδρου του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδας

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος

Μετά τη συνάντηση ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε τα εξής:

«Υπήρξε μια εξαιρετική συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος.

Συζητήσαμε μια σειρά ζητήματα με ένα πνεύμα ανοιχτό, που δεν έχουμε συνηθίσει να συζητάμε έτσι. Νομίζω ότι μια ευαγγελική ρήση που ανέφεραν οι Πατέρες, «τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ», μπορεί να μας οδηγήσει στο να προσεγγίσουμε διάφορα θέματα σχετικά με τη διάκριση των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην πολιτεία και την εκκλησία, μαζί με το θέμα της συναλληλίας που θέσανε οι Πατέρες και που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει.

Εμείς στηρίζουμε πλήρως μια σειρά ζητήματα που έχουνε σχέση με τη μισθοδοσία των κληρικών. Μας ενοχλεί το γεγονός ότι ένα εφημέριος ξεκινάει μ' ένα μισθό 670 ?, όταν μάλιστα ζουν σε χωριά, στηρίζουν τον κοινωνικό ιστό, ειδικά στην επαρχία, τον ακριτικό χώρο.

Στηρίζουμε επίσης μια σειρά αιτήματα σχετικά με την εξυγίανση και τον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας της εκκλησίας και για την εκκλησιαστική δικαιοσύνη.

Από κει και πέρα, για να λέμε την αλήθεια, υπήρξαν σημεία στα οποία είχαμε διαφοροποιήσεις απόψεων, όπως είναι ζητήματα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, των θρησκευτικών συμβόλων, του θρησκευτικού όρκου κα, αλλά είδαμε ότι μπορούμε να κάνουμε ένα πολύ γόνιμο, καλό και ήρεμο διάλογο, τον οποίο εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε.»

Ευστάθιος Κολλάς (Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος): Είχαν διαταραχθεί οι σχέσεις μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας εξαιτίας δημοσιευμάτων του τύπου. Εμείς σαν εκπρόσωποι του εφημεριακού κλήρου Ελλάδος, δεν δώσαμε σημασία στα δημοσιεύματα και αποφασίσαμε να 'ρθουμε σε επαφή με τους αρχηγούς των κομμάτων και να εκφράσουμε απευθείας τις θέσεις μας για τα θέματα τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Σήμερα βρήκαμε μια κατανόηση, θα έλεγα 100%, από τον κ. Πρόεδρο του ΣΥΝ. Η συνάντησή μας ήταν πάρα πολύ διαφωτιστική.

To Γραφείο Τύπου