Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/04/2008

Δηλώσεις του Προέδου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, στα πλαίσια της περιοδείας του στο Νομό Ηλείας

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη 16 Απριλίου το Νομό Ηλείας και περιόδευσε στις πυρόπληκτες περιοχές.

Ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε τα χωριά Χειμαδιό και Κουτσοχέρα, το χωριό Καράτουλα όπου συναντήθηκε με τους κατοίκους στο καφενείο της περιοχής.

Σε δηλώσεις του, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε: «Τα προβλήματα στις πληγείσες περιοχές υπάρχουν ακόμη και σήμερα, εφτά μήνες μετά τη μεγάλη καταστροφή και δεν υπήρξαν μονάχα τις προεκλογικές ημέρες. Και το λέω αυτό διότι η κυβέρνηση ασχολήθηκε με τα προβλήματα και με τους πληγέντες μονάχα τις ημέρες των εκλογών.

Όλος ο κόσμος πρέπει να καταλάβει -κι εμείς που μένουμε μακριά- ότι τα προβλήματα στην Ηλεία παραμένουν και η μεγάλη αυτή καταστροφή δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι μέτρα που δεν αντιμετωπίζουν τη μεγάλη αυτή καταστροφή. Δεν ήταν μια θεομηνία. Ήταν μια μεγάλη καταστροφή που παρόμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με μέτρα στήριξης που ουσιαστικά διώχνουν τους νέους ανθρώπους, τους αγρότες από τα χωριά τους.

Υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των πληγέντων και οι πληγείσες περιοχές με ουσιαστικές ενισχύσεις. Υπάρχει ανάγκη άμεσα να δοθούν απαντήσεις από την κυβέρνηση.»

Το πρωί ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε τη Νέα Μανωλάδα και το ΤΕΙ Πύργου όπου είχε συζήτηση με τους σπουδαστές. Στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων: «Το πρωί επισκεφθήκαμε τη Μανωλάδα όπου υπάρχει ένα έντονο πρόβλημα εργάτες μετανάστες που κατά εκατοντάδες στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες…

Εδώ στα ΤΕΙ θέλουμε να κουβεντιάσουμε για τα προβλήματα των ΤΕΙ και των σπουδών. Τα προβλήματα στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν οξυμένα, παρά το γεγονός ότι οι περυσινοί αγώνες των φοιτητών κατάφεραν μια μεγάλη νίκη. Καταφέρανε να ακυρώσουν την κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης, που ήταν η συνταγματική αναθεώρηση, καταφέρανε να βάλουν στο ψυγείο τις σκέψεις, τις προθέσεις για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση δεν έχει διδαχθεί απ΄ αυτή την ήττα.. Και επιχειρεί να πάρει τη ρεβάνς από τους φοιτητές και σπουδαστές Γι αυτό και προσπαθεί και προωθεί το νόμο-πλαίσιο, που είναι ένας συντηρητικός νόμος, που ψηφίστηκε με πλήρη αντίθεση της φοιτητικής και σπουδαστικής κοινότητας. Γι αυτό και προσπαθεί να περάσει από το παράθυρο τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, δηλαδή τα ιδιωτικά κολλέγια.

Γνωρίζουμε επίσης ότι το επόμενο διάστημα αυτή η επίθεση που δέχεται η ελληνική κοινωνία τόσο στα εργασιακά δικαιώματα, ασφαλιστικά όσο και στο χώρο της εκπαίδευσης θα ενταθεί. Αν όμως υπήρξε μια σημαντική νίκη πέρυσι, αυτή δεν ήταν κυρίως ότι καταφέρατε να αφήσετε στα χαρτιά την κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση όσο κυρίως το ότι μ΄ αυτή τη μαζική συμμετοχή των νέων ανθρώπων στις διαδηλώσεις, στις καταλήψεις, στις αντιδράσεις έσπασε μια αντίληψη που επικρατούσε εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην ελληνική κοινωνία ότι οι νέοι και οι νέες σήμερα είναι απολίτικοι. δεν ασχολούνται με τα κοινά, δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική ,είναι μια γενιά του χαβαλέ . και του καναπέ. Και κυρίως έσπασε μια αντίληψη που λέει ότι οι αγώνες δεν μπορούν να φέρουν αποτελέσματα και μέσα από τους συλλογικούς αγώνες δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε. Αυτή είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά κατά τη δική μας αντίληψη. Μετά από πάρα πολλά χρόνια αυτή η γενιά απέκτησε ονοματεπώνυμο και έγινε η γενιά του άρθρου 16. Και η δική μας εκτίμηση ότι αν κάτι αρχίζει να αλλάζει στην ελληνική κοινωνία και να πιστεύει ο κόσμος ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και να συσπειρώνονται και να αντιδράνε να υπάρχουν διεργασίες και στους εργασιακούς χώρους και στις τοπικές κοινωνίες  όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο είναι γιατί πέρυσι υπήρξε αυτή η μεγάλη αντίδραση της νεολαίας.

Εμείς δεν ερχόμαστε στους νέους ανθρώπους για να τους καθοδηγήσουμε. Ερχόμαστε για να μάθουμε, για να περπατήσουμε στους δρόμους που αυτοί με τις δικές τους πρωτοβουλίες ανοίγουν. Και μ΄ αυτή την έννοια η διαφορά μας με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι ότι δεν ερχόμαστε εδώ για να περάσουμε γραμμή, όσο για να ακούσουμε, να προβληματιστούμε και να μάθουμε να περπατάμε στους δρόμους νέους δρόμους που οι νέοι άνθρωποι ανοίγουν διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.

Αυτές τις ημέρες που περιοδεύω στην περιφέρεια έρχομαι σε επαφή με νέους ανθρώπους που έχουν τελειώσει ΑΕΙ ή ΤΕΙ και έχουν ένα και δυο πτυχία και βρίσκονται στην απίστευτη κατάσταση της εργασιακής ανασφάλειας. Άνθρωποι που περάσανε όλη τους τη ζωή στο θρανίο- και καλά έκαναν, γιατί η μόρφωση έχει για μας αξία από μόνη της- όμως δεν μπορούν αυτά τα εφόδια τα οποία πήρανε από το πανεπιστήμιο να τα αξιοποιήσουν στην αγορά εργασίας. Και το χειρότερο είναι ότι η πολιτεία ουσιαστικά κρατάει όμηρους τους νέους ανθρώπους μέσα από ψεύτικες συμβάσεις εργασίας, επειδή ακριβώς υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα ανεργίας, προσπαθούν να μοιράσουν μια θέση εργασίας σε πολλούς εργαζόμενους, φτιάχνουν τα προγράμματα stage έχοντας νέους ανθρώπους να δουλεύουν για 400 ? ανασφάλιστοι τη στιγμή που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το ασφαλιστικό σύστημα και ψάχνουν τρόπους να το αντιμετωπίσουν χτυπώντας τα δικαιώματα των ευάλωτων εργασιακών ομάδων και κατηγοριών. Σαν πολιτεία προσφέρουμε στους νέους ανθρώπους ανασφάλιστη εργασία. Εμείς λέμε ότι η μισή δουλειά δεν είναι δουλειά. Η μισή δουλειά είναι μισή ζωή.

Βρέθηκα επίσης με πάρα πολλούς ανθρώπους που είναι συμβασιούχοι ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Βρέθηκα επίσης με πάρα πολλούς που είναι άνεργοι, σε μια ανεργία όμως που δεν καταγράφεται, διότι τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης για την ανεργία αφορούν μονάχα αυτούς οι οποίοι πηγαίνουν στον ΟΑΕΔ για να ζητήσουν δουλειά, μπαίνουν σε κάποια προγράμματα, βρίσκουν κάποια δουλειά του ποδαριού. Οι περισσότεροι άνεργοι ή επισφαλώς απασχολούμενοι δεν καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία…»

Το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ θα επισκεφθεί τη Ζαχάρω όπου θα έχει συνάντηση με κατοίκους και φορείς της περιοχής.

Το βράδυ ο Α. Τσίπρας θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Δημαρχείο του Πύργου.

To Γραφείο Τύπου