Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/04/2008

Δήλωση Γιάννη Μπανιά μετά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ

Στην σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησαν ο βουλευτής Γιάννης Μπανιάς και ο Πάνος Τριγάζης,  μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Γιάννης Μπανιάς δήλωσε:

«Είναι θετικό ότι το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ φεύγει από το πλαίσιο του ΝΑΤΟ και επανέρχεται στον ΟΗΕ να συζητηθεί ως πακέτο μαζί με  όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών. Δεν πρέπει να εμπλακούμε στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας, τώρα με τις εκλογές.

Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τις εξελίξεις γύρω από το πρόβλημα του Κοσόβου και επαναλάβαμε τη θέση μας ότι δεν πρέπει να παραμείνει εκεί στρατιωτική δύναμη της Ελλάδας και το θέμα να παραπεμφθεί στον ΟΗΕ.

Στο Κυπριακό σημειώνεται ενδιαφέρουσα και θετική κινητικότητα μετά την συμφωνία Χριστόφια- Ταλάτ, την ενεργοποίηση των τεχνικών επιτροπών, με βάση τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, με την διάνοιξη της οδού Λήδρας.  Ωστόσο εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τις εξελίξεις στη Τουρκία, όπου ενεργοποιείται πάλι το βαθύ κράτος και το στρατιωτικό κατεστημένο, κάτι που δεν είναι προς όφελος των εξελίξεων στο Κυπριακό».

Συμπληρωματικά, ο Πάνος Τριγάζης δήλωσε ότι « ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το θέμα του Βαλκανικού ορίζοντα της πολιτικής της Ελλάδας, δηλαδή της ανάπτυξης της διαβαλκανικής συνεργασίας και ζητήσαμε να γίνει μια συνολική συζήτηση για το μέλλον αυτής της συνεργασίας σε επόμενη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, πρόταση που έγινε κατʼαρχήν δεκτή από την Υπουργό Εξωτερικών.»

To Γραφείο Τύπου