Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/04/2008

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΝ για την κινητοποίηση των καπνοπαραγωγών

Πάνε τέσσερα χρόνια τώρα που καταγγέλλουμε στους Έλληνες Αγρότες την νέα αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που ψηφίστηκε το 2003 (ΠΑΣΟΚ) και εφαρμόζει από τη ΝΔ από το 2004 μέχρι σήμερα. Αυτή η αντιαγροτική πολιτική έδινε το δικαίωμα κάποιων εθνικών επιλογών που ίσως περιόριζαν τις δυσμενείς επιπτώσεις.

Έδινε το δικαίωμα στο κράτος μέλος να ακολουθήσει τη μερική αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Ιδιαίτερα είχαμε επισημάνει και αγωνιζόμασταν και συνεχίζουμε νʼ αγωνιζόμαστε μέσα και έξω από τη Βουλή, εναντίον του μέτρου της ολικής αποσύνδεσης της παραγωγής του καπνού από τις επιδοτήσεις, εκτιμώντας όπως και πολλοί επιστήμονες (Γεωπονικού, Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου), ότι αφενός θα ελαχιστοποιηθεί η καλλιέργεια του καπνού και θα χαθούν πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας, αφετέρου όταν από το 2010 το 50% των επιδοτήσεων μεταφερθούν από τον πρώτο πυλώνα (αγροτικά εισοδήματα) στο δεύτερο πυλώνα (έργα ανάπτυξης και υποδομής), οι καπνοπαραγωγοί θα χάσουν πάνω από το 50% του εισοδήματος τους. Στην πολιτική αυτή δυστυχώς συμφωνούσαν τότε και τα ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, καθώς και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Τώρα όμως που αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών και δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα πια από τους Έλληνες αγρότες και ιδιαίτερα από τους καπνοπαραγωγούς, αναγκάζονται να αναδιπλωθούν, να παριστάνουν ότι δήθεν είναι θύματα αποπροσανατολισμού και να διεκδικήσουν αυτά που έπρεπε να μην αποδεχτούν πριν από τέσσερα χρόνια.

 Ο ΣΥΝ θα είναι μπροστά σε κάθε κινητοποίηση που έχει σαν στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των μικρομεσαίων παραγωγών και τη στήριξη της οικογενειακής γεωργίας. Πιστεύουμε ότι η χώρα μας στον αγροτικό τομέα έχει μεγάλες δυνατότητες και είναι άδικο τα δύο μεγάλα κόμματα του δικομματισμού με τις επιλογές τους να την καταδικάζουν σε μαρασμό. Καλούμε όλους τους αγρότες σαν μια γροθιά να παλέψουν για τα δίκαια αιτήματα τους, καθώς τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΝ να μπουν μπροστά σʼ όλους τους αγώνες των αγροτών.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής