Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/04/2008

Στο στόχαστρο της Κομισιόν παράνομη παγίδευση πουλιών στη Σαντορίνη, έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημ. Παπαδημούλη.

Απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου κ. Στ. Δήμα

Την παράνομη πρακτική παγίδευσης πουλιών "Λίμνες" σε νησιά του Αιγαίου, επεσήμανε με ερώτηση του στην Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΣΥN Δημ. Παπαδημούλης. Η προσέλκυση των πουλιών γίνεται με τη χρήση άλλων πουλιών, παγιδευμένων σε κλουβιά, που τοποθετούνται κοντά σε τεχνητούς νερόλακκους και ταΐστρες. Παγιδεύονται ωδικά, αλλά και μεταναστευτικά πουλιά, με σκοπό το λαθρεμπόριο ή τη θανάτωσή τους. Η δραστηριότητα αυτή παραβιάζει την οδηγία περί διατηρήσεως των αγρίων πτηνών 79/409/ΕΟΚ , όπως ισχύει, και κυρίως τα άρθρα 1,5,6 και 8. Με την ερώτηση του, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, ζητούσε να ενημερωθεί αν η Επιτροπή σκοπεύει να λάβει κάποια μέτρα για να σταματήσει η παραβίαση του κοινοτικού δικαίου και ποιά είναι αυτά.

O Έλληνας Επίτροπος Περιβάλλοντος, στην απάντησή του τονίζει ότι "Στο άρθρο 5 της οδηγίας 79/409/EEC[1]  για τα πτηνά καθορίζεται το γενικό σύστημα προστασίας των αγρίων πτηνών το οποίο, μεταξύ άλλων, απαγορεύει την εκ προθέσεως θανάτωση ή σύλληψη πτηνών με οιονδήποτε τρόπο. Επιπλέον, το άρθρο 8 και το παράρτημα IV της οδηγίας αναφέρονται στις απαγορευμένες μεθόδους θανάτωσης ή σύλληψης. Το άρθρο 9 της οδηγίας επιτρέπει παρεκκλίσεις από τις διατάξεις αυτές υπό αυστηρούς και καθοριζόμενους όρους"

Tέλος ο κ. Δήμας τονίζει πως "εναπόκειται στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να εφαρμόζουν τις διατάξεις αυτές, συμπεριλαμβανομένης της παύσης των εν λόγω παράνομων πρακτικών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που διαβίβασαν οι ελληνικές αρχές, έχουν διενεργηθεί ορισμένοι έλεγχοι για τον περιορισμό της συγκεκριμένης πρακτικής. Η Επιτροπή θα εξετάσει περαιτέρω το θέμα αυτό με τις ελληνικές αρχές".

[1] Οδηγία 79/409/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 2ας Απριλίου 1979 περί της διατηρήσεων των αγρίων πτηνών, ΕΕ L 103 της 25.4.1979.

To Γραφείο Τύπου