Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/04/2008

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Με αφορμή την επίσκεψη στις 18/4 σε αγροτικές συνεταιριστικές μονάδες του Ν. Ξάνθης και τη συνάντηση με φορείς αγροτών και εκπροσώπους εργαζομένων του Νομού, το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος του Τομέα Οικολογίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, έδωσε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, και ιδιαίτερα των καπνοπαραγωγών, δείχνουν ότι είναι αποφασισμένοι να μην πληρώσουν τα σπασμένα της έλλειψης συγκεκριμένης πολιτικής στον αγροτικό τομέα. Η κυβέρνηση συμφώνησε με τις ρυθμίσεις του κανονισμού 864/2004, με τον οποίο από το 2010 το 50% των επιδοτήσεων καπνού, δηλαδή περί τα 570 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2010-2013 θα χαθούν, αγνοώντας  τις αντιδράσεις. Ισχυρίζονται βέβαια ότι δεν θα χαθούν τα χρήματα, αφού θα αξιοποιηθούν σε προγράμματα αναδιάρθρωσης.

Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης κατά περιοχές, κανένας σχεδιασμός αναδιάρθρωσης καλλιεργειών. Και να μην ξεχνάμε ότι η αναδιάρθρωση απαιτεί και συγχρηματοδότηση κρατική, που ασφαλώς δεν υπάρχει. Όπως δεν ξεχνάμε ότι γιʼ αυτή την εξέλιξη της καπνοκαλλιέργειας συνέβαλλαν τόσο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ όσο και το αγροτικό κίνημα, που ελαφρά τη καρδία συνηγόρησαν για την πλήρη αποσύνδεση της παραγωγής από την επιδότηση, ενώ μπορούσαν να κρατήσουν το 60%. Οι επιπτώσεις πολλαπλασιάζονται για την ύπαιθρο, αφού συμπαρασύρονται και οι μεταποιητικές βιομηχανίες που στηρίζονται στην πρωτογενή παραγωγή και απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους κατοίκους της περιφέρειας.

Εμείς θεωρούμε ότι για μια υπεύθυνη πολιτική Αειφόρου Ανάπτυξης της Γεωργίας και της Οικονομίας, απαιτείται να διατηρηθούν οι παραδοσιακές αγροτικές παραγωγές που ταιριάζουν απόλυτα στις εδαφολογικές, κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες κάθε περιοχής, κυρίως των πιο μειονεκτικών. Μια σωστή πολιτική για τον καπνό επιβάλλει τη διατήρηση της καλλιέργειας των ποικιλιών εκείνων που έχουν ζήτηση στη διεθνή αγορά. Σʼ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, όσο παράλογο κι αν φαίνεται, οφείλει το συνεταιριστικό κίνημα να δράσει αποτελεσματικά. Κι αυτό θα συμβεί αν πετύχει όχι μόνο την οικονομική εξυγίανση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, αλλά και το  να λειτουργήσει έξω  από κομματικές σκοπιμότητες.

Είναι καιρός η Περιφέρεια να στηριχτεί ουσιαστικά. Και βασικός πυλώνας αυτής της στήριξης δεν μπορεί παρά να είναι ο αγροτικός τομέας».

To Γραφείο Τύπου