Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/04/2008

ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΓΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΑΤΑ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ

Ο Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ συντονιστής για θέματα οικολογίας, περιφερειακής ανάπτυξης και αγροτικής πολιτικής, με αφορμή τα γεγονότα στην Μανωλάδα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Τα γεγονότα της Μανωλάδας έφεραν στην επιφάνεια την πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική γεωργία σήμερα: στηρίζεται κατά κύριο λόγο στους οικονομικούς μετανάστες και σε μερικά προϊόντα, όπως είναι οι φράουλες, τα σπαράγγια και άλλα, οφείλει την ανταγωνιστικότητά της στη στυγνή εκμετάλλευσή τους.

Σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα την εποχή της συγκομιδής, οικονομικοί μετανάστες, κυρίως από χώρες της Ασίας, στοιβάζονται σε παραγκουπόλεις και δουλεύουν από νύχτα σε νύχτα, όχι μόνο χωρίς ασφάλιση, αλλά και με αμοιβή που δεν ξεπερνά  τα 20 - 23 ευρώ. Μερικές δε φορές η εκμετάλλευση αγγίζει και τα όρια του εκβιασμού, με όπλο την απέλαση. Και, δυστυχώς, την κατάσταση αυτή παρατηρούν χωρίς αντίδραση τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και κρατικοί φορείς.

Από τη στιγμή που η χώρα μας αποδέχεται την αναγκαιότητα της απασχόλησης αυτών των ανθρώπων στη γεωργία οφείλουμε:

- Να δημιουργήσουμε σε όλες αυτές τις περιοχές ξενώνες υποδοχής και παραμονής που να διασφαλίζουν στοιχειώδεις συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης, και

- Να υποχρεώσουμε τους αγρότες που τους απασχολούν να εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία τόσο για τις αμοιβές τους όσο και για την ασφάλισή τους.

Δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται ο αγροτικός κόσμος, που αγωνίζεται για να επιβιώσει, να επιτρέπει σε μερικούς, με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα, να εξαθλιώνουν ανθρώπινες ψυχές και συνειδήσεις.

To Γραφείο Τύπου