Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/04/2008

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης (22/4), το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι κάτοικοι του «πλανητικού χωριού» οφείλουμε να προστατέψουμε το κοινό μας σπίτι από την  περιβαλλοντική υποβάθμιση, τη ρύπανση των υδάτων μας και των εδαφών μας, την κλιματική αποσταθεροποίηση, την καινούργια πραγματικότητα που βιώνει η Γή μας.

Το μοντέλο ανάπτυξης, που κυριαρχείται από τη λογική του κέρδους, οδηγεί τον πλανήτη μας σε κρίσιμο σημείο, αφού:

Όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται τα κοινωνικά προβλήματα στον ανεπτυγμένο κόσμο  (βλέπε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής) αλλά και ξανάρχονται στο προσκήνιο η πείνα και οι λιμοί. Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα στον 21ο αιώνα από έλλειψη τροφίμων και νερού, την ίδια στιγμή που χιλιάδες συνάνθρωποί τους υποφέρουν από την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Η υπερθέρμανση τον πλανήτη από τη μόλυνση και ρύπανση του περιβάλλοντος έχει οδηγήσει τόσο στην ερημοποίηση ιστορικών για την παγκόσμια κοινότητα περιοχών, όπως είναι η Μεσόγειος και η  Μ. Ανατολή, όσο και στην αύξηση του επιπέδου των θαλασσών.

Η επιβίωση και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής περνάει μέσα από την ορθολογική χρήση των πόρων μας και τη φιλική προς το περιβάλλον καλλιέργεια της γης, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για έναν βιώσιμο πλανήτη για όλους.

To Γραφείο Τύπου