Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/04/2008

Η ανάγκη επίλυσης του προβλήματος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου των εργαζομένων στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών με την Εθνική Ασφαλιστική

Ερώτηση Π.Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών

Το 1987 ξεκίνησε, με  Συλλογική Σύμβαση, η διερεύνηση δημιουργίας ασφαλιστηρίου  συμβολαίου για την αποζημίωση, κατά την αποχώρηση, του προσωπικού του ΙΓΜΕ.

Το  1989 υπογράφεται  συλλογική σύμβαση που στις ρυθμίσεις της, έναντι αυξήσεων που δίνονται με κάθε Συλλογική Σύμβαση, προβλέπει  τη δημιουργία ασφαλιστηρίου συμβολαίου στην Εθνική Ασφαλιστική με ευθύνη της Διοίκησης  (στο οποίο οι εργαζόμενοι εισφέρουν  με 25%), προκειμένου να τους χορηγείται αποζημίωση κατά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία.

Το ταμείο αυτό λειτούργησε μέχρι το 1999 με δείκτη ωριμότητας των αποθεματικών του της τάξης του 36%, που, χωρίς να είναι ο ιδανικός δείκτης, δεν δημιουργούσε  πρόβλημα βιωσιμότητας  του ταμείου.

Το 1999, όμως,  με την μαζική υποχρεωτική μετάταξη 176 εργαζομένων από το ΙΓΜΕ, το ταμείο υπέστη μια έκτακτη μείωση 1,2 δις. δραχμών. Σαν συνέπεια της νομοθετικής ρύθμισης  αποχώρησαν από το ΙΓΜΕ οι ηλικιακά νεώτεροι και παρέμεινε το πιο ηλικιωμένο προσωπικό με αποτέλεσμα ο δείκτης ωριμότητας των αποθεμάτων να πέσει στο 23% για να φθάσει σήμερα με τις συνταξιοδοτήσεις στο 16%.

Μετά από αγώνες, με την σύμβαση του  2003, καταβλήθηκε το ποσό των 3.300.000 ? σε 4 χρόνια για την αναπλήρωση μέρους των αποθεμάτων που είχαν διατεθεί  για την ολοκλήρωση των μετατάξεων.

Το 2004 συντάχθηκε αναλογιστική μελέτη της Εθνικής (όπως προβλεπόταν από τις διατάξεις του ασφαλιστηρίου συμβολαίου) η οποία έκρινε αναγκαία την  καταβολή  4.318.000 ?,  λόγω της αλλαγής της ηλικιακής σύνθεσης του ασφαλισμένου προσωπικού.

Από το 2006 το Συνδικάτο προσέφυγε στην Διαιτησία και με 2 αποφάσεις  του ΟΜΕΔ αναγνωρίζεται ότι το συμβόλαιο είναι ασφαλιστήριο εγγυημένων παροχών και ότι ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει τα ελλείμματα του.

Με βάση τα παραπάνω,  ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-    Τι σκοπεύουν να κάνουν  σε σχέση με την υλοποίηση των Διαιτητικών Αποφάσεων για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ασφαλιστηρίου συμβολαίου των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ με την Εθνική Ασφαλιστική;

-    Σκοπεύουν να προωθήσουν  λύση που θα περιληφθεί σε όρο της επόμενης συλλογικής σύμβασης ( ΕΣΣΕ) στο  ΙΓΜΕ;

-    Θα προβλέψουν για το  2008 μαζί με την ισοσκέλιση του τακτικού προϋπολογισμού του ΙΓΜΕ και αύξησή  του κατά 4.318.000? προκειμένου να καταβληθούν άμεσα στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ώστε να μη διακοπεί η λειτουργία του  εξαιτίας των  συνταξιοδοτήσεων του 2008;

Ο ερωτών βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης