Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/04/2008

Π.Λαφαζάνης: «Η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας θα μπορούσε κατά παράδοξο τρόπο να συνοψιστεί στην φράση: Ο νεοφιλελευθερισμός απέτυχε! Ζήτω οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές!».

Ο Π. Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Πειραιά, σχολιάζοντας την έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Ν. Γγαργκάνα έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας θα μπορούσε κατά παράδοξο τρόπο να συνοψιστεί στην φράση: «Ο νεοφιλελευθερισμός απέτυχε! Ζήτω οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές!».

Διότι, την ίδια ώρα που ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας διαπιστώνε«Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΑΠΕΤΥΧΕ!ι την επιβράδυνση της ανάπτυξης, τη μείωση της αποδοτικότητας της Ελληνικής Οικονομίας, την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων και την ενίσχυση των  κοινωνικών ανισοτήτων, πράγματα που στην πράξη καταδεικνύουν την θλιβερή αποτυχία των κυβερνητικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, τις οποίες ο ίδιος υποστήριξε θερμά, την ίδια ώρα έρχεται με την έκθεσή του να προτείνει την κλιμάκωση των νεοφιλελεύθερων απορυθμίσεων που εφαρμόζονται συναινετικά από τις αρχές τις δεκαετίας του ʼ90.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ δικαιολογεί απολύτως τα υπερκέρδη των τραπεζών και καλύπτει πλήρως τις αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές τους, προτείνει σκληρή λιτότητα για τους μισθούς και τις συντάξεις και την περαιτέρω απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Φαίνεται ότι για τον κ. Διοικητή υπερκέρδη αυξημένα άνω του 70% των τραπεζών συμβάλλουν στην «ανταγωνιστικότητα» της Οικονομίας αλλά η Οικονομία δεν αντέχει ουσιαστικές αυξήσεις στους χαμηλόμισθους των 560 ευρώ, διότι, αυτές αυξάνουν το κόστος εργασίας και τροφοδοτούν τον πληθωρισμό!

Η χώρα δεν έχει ανάγκη από τα ετήσια νεοφιλελεύθερα κηρύγματα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και πολύ περισσότερο δεν έχει ανάγκη τις συναινετικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που αποθεώνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειάζονται νέες προοδευτικές στρατηγικές ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του δημόσιου τομέα της χώρας μας, δραστικής ενίσχυσης των δημόσιων επενδύσεων, στήριξης και διεύρυνσης του κοινωνικού κράτους, ενίσχυσης μισθών και συντάξεων, αποφασιστικού ελέγχου των αγορών και προστασίας του περιβάλλοντος.  

To Γραφείο Τύπου