Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/04/2008

Ερώτηση-παρέμβαση του Δ.Παπαδημούλη στην Κομισιόν: Θα παραπέμψει η Επιτροπή την Ελλάδα στο Ευρ. Δικαστήριο για μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο;

Το ζήτημα της αποπομπής της Ελλάδας από τον μηχανισμό του Κιότο, εξαιτίας της ανεπάρκειας καταγραφής των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στη χώρα, φέρνει με ερώτησή του προς την Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης ζητώντας να ενημερωθεί για το αν η Επιτροπή προτίθεται να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο των Ευρ. Κοινοτήτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Η αδυναμία εφαρμογής της Σύμβασης του Κιότο αποτελεί μία από τις κορυφαίες παραβιάσεις του κοινοτικού και διεθνούς δικαίου περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Η αρμόδια Επιτροπή του ΟΗΕ με απόφασή της (17.4.08) έκρινε ανεπαρκές το σύστημα καταγραφής των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Ελλάδα και απαγόρευσε τη συμμετοχή της χώρας στους μηχανισμούς εμπορίας του Πρωτοκόλλου.

Ερωτάται η Επιτροπή: Θεωρεί ενδεχομένως ότι η έξοδος της Ελλάδας από το σύστημα Κιότο θα έχει επιπτώσεις σε όλο το σύστημα εμπορίας των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ; Ποιες οι επόμενες ενέργειές της, προτίθεται να ξεκινήσει διαδικασία για παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο των Ευρ. Κοινοτήτων;»

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει απαντήσει ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ.Στ.Δήμας (δελτίο τύπου 01.04.2008) σε προηγούμενη σχετική ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη, η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος μέλος, από τα συμμετέχοντα στο μηχανισμό ελέγχου των αερίων του θερμοκηπίου, που δεν έχει κοινοποιήσει, όπως υποχρεούται, στην Επιτροπή την ετήσια αναφορά για τα αέρια του θερμοκηπίου!

To Γραφείο Τύπου