Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/04/2008

Σφοδρή κριτική στο Ευρωκοινοβούλιο για την τακτική "διαίρει και βασίλευε" των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για τη βίζα

Δημ. Παπαδημούλης: "Προσβολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση η τακτική των ΗΠΑ και η στάση της Τσεχίας"

Σφοδρή κριτική άσκησε η μεγάλη πλειοψηφία των ομιλητών στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με την πρακτική των ΗΠΑ και ορισμένων κυβερνήσεων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτη την Τσεχία, να διασπούν την ενιαία αντιμετώπιση, να παραβιάζουν την κοινοτική αρμοδιότητα και να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες για το θέμα των θεωρήσεων εισόδου, με δυσμενείς προβλέψεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, με την ανοχή του Συμβουλίου και της Κομισιόν.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση εξ ονόματος της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Kύριοι της Επιτροπής και του Συμβουλίου, όσα μας είπατε δεν είναι αρκετά. Δεν είναι πειστικά για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. H επιλογή των HΠA να υπογράφουν χωριστές συμφωνίες για ένα θέμα κοινοτικής αρμοδιότητας είναι προσβολή για την Ε.Ε. και πρέπει έτσι να αντιμετωπισθεί. H επιλογή της κυβέρνησης της Τσεχίας να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία αποτελεί παραβίαση κοινοτικής αρμοδιότητας.

Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να δίνει προσωπικά δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών χωρίς τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πέρα από αυτά που έχει η PNR.

Στην Ελλάδα, από τα 15 πρώτα κράτη μέλη, ακόμη χρειάζεται βίζα  ο πολίτης για να ταξιδέψει στις HΠA. Αυτό πρέπει να καταργηθεί αμέσως, αλλά με μία ενιαία, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση, που να μην παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών."

To Γραφείο Τύπου