Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/04/2008

Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση για την ΠΓΔΜ

Απέδωσε καρπούς η συντονισμένη προσπάθεια των Ελλήνων ευρωβουλευτών

Δ. Παπαδημούλης: "Να αξιοποιηθεί η κινητικότητα για έναν έντιμο συμβιβασμό"

Υιοθετήθηκε σήμερα από το Ευρωκοινοβούλιο, με ευρύτατη πλειοψηφία (601 υπέρ 52 κατά 30 αποχές) η έκθεση Μέιγερ (Ολλανδός ευρωβουλευτής της αριστεράς) για την πορεία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Κατά την ψηφοφορία υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (605 υπέρ 55 κατά 22 αποχές) μια σημαντική τροποποίηση της παραγράφου 37, έτσι ώστε να αποτυπώνεται πιο ισορροπημένα η πραγματικότητα και να λαμβάνονται υπʼ όψιν οι ευαισθησίες και οι θέσεις και της ελληνικής πλευράς.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση Μέιγερ είχε υπερψηφιστεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου με ψήφους 56 υπέρ, 5 κατά και μία αποχή, με την προσθήκη, μετά από πρόταση ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών, μιας φράσης που δεν υπήρχε στην αρχική έκθεση του εισηγητή, με την οποία αποσυνδεόταν πλήρως η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος του ονόματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Αυτή η άκρως αρνητική εξέλιξη ανατράπηκε μετά από συντονισμένη κινητοποίηση των ευρωβουλευτών της ΝΔ (Βαρβιτσιώτης, Δημητρακόπουλος), του ΠΑΣΟΚ (Λαμπρινίδης, Κοππά) και του ΣΥΝ (Παπαδημούλης), στα πλαίσια των πολιτικών τους ομάδων.

Έτσι, στις 10 Απριλίου, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε την αναβολή της ψηφοφορίας μετά από κοινό αίτημα του εισηγητή, του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και της Ευρωαριστεράς, προκειμένου να τροποποιηθεί η επίμαχη παράγραφος 37.

Στην σημερινή ψηφοφορία, με την καθοριστική συμβολή των Ελλήνων ευρωβουλευτών, υπερψηφίστηκε πρόταση, με τη στήριξη του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών, της Ευρωαριστεράς και των Φιλελεύθερων, που πρότεινε ο εισηγητής κ. Μέιγερ.

Το κείμενο που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο στην παράγραφο 37 "σημειώνει την αυξημένη δυναμική των διαπραγματεύσεων• καλεί και τις δύο πλευρές να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό το πρίσμα της σημαντικής προόδου που σημειώθηκε πρόσφατα και να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση έτσι ώστε το θέμα να μην εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς, όπως προβλέπεται από την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, η οποία είναι ακόμη σε ισχύ".

Η παράγραφος αυτή αντικαθιστά την αρχική παράγραφο που είχε εγκριθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και η οποία ανέφερε ότι "καλεί και τις δύο πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίλυση του θέματος, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για τη συμμετοχή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς, όπως προβλέπεται από την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, η οποία είναι ακόμη σε ισχύ".

Αναφερόμενος στο ζήτημα και αιτιολογώντας την ψήφο του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η σημερινή επιτυχία είναι καρπός μιας συντονισμένης και αποτελεσματικής προσπάθειας που καταβάλαμε μαζί με πολλούς άλλους συναδέλφους, σε όλο το φάσμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Η προσπάθεια αυτή διευκολύνθηκε και από την, έστω και καθυστερημένη, μετακίνηση της επίσημης ελληνικής θέσης υπέρ της αναζήτησης μιας γνήσιας συμβιβαστικής λύσης, με σύνθετη ονομασία κοινής αποδοχής.

Τώρα είναι η ώρα για σκληρή δουλειά, ώστε να αξιοποιηθεί η κινητικότητα και να υπάρξει λύση, πάντα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με έναν έντιμο συμβιβασμό, μέσα στο 2008.

Το ελληνικό συμφέρον αλλά και το συμφέρον των λαών για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, επιβάλλουν να αποφευχθεί ένα νέο μακροχρόνιο τέλμα και ο επανεγκλωβισμός του δημόσιου βίου στην "σκοπιανοποίηση".

To Γραφείο Τύπου