Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/04/2008

Αφορολόγητα αποθεματικά του Ν.3220/2004

Ερώτηση Π.Λαφαζάνη προς τον Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου 3220/2004 εκατοντάδες επιχειρήσεις σχημάτισαν αφορολόγητα αποθεματικά με σκοπό την χρησιμοποίησή τους για επενδύσεις. Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβήτησε τη νομιμότητα του σχηματισμού αυτών των αφορολόγητων αποθεματικών, κρίνοντας ότι αποτελούν έμμεση κρατική επιδότηση, μη σύμφωνη με τις κοινοτικές οδηγίες.

Η ελληνική κυβέρνηση για να εναρμονιστεί με τις κοινοτικές οδηγίες ψήφισε στις 22-11-2007 τον Ν.3614/2007 ακυρώνοντας τις διατάξεις του 3220/2004, επιτρέποντας όμως σε πολλές εταιρείες που είχαν σχηματίσει αφορολόγητα αποθεματικά να υπάγουν μέρος αυτών στις διατάξεις άλλων υφιστάμενων νόμων, προκειμένου να μην καταβάλλουν τον αναλογούντα φόρο. Οι απώλειες φορολογικών εσόδων του δημοσίου από αυτές τις ρυθμίσεις, που μπορούν να θεωρηθούν ως ένα ακόμα «δώρο» στο επιχειρηματικό κεφάλαιο, είναι σημαντικές.

Επειδή είναι πρόκληση να ευνοούνται οι επιχειρήσεις σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους, στους οποίους προβάλλεται το επιχείρημα ότι ο προϋπολογισμός δεν αντέχει ουσιαστικές αυξήσεις στις δαπάνες για μισθούς.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Ποιες επιχειρήσεις ωφελούνται από τις σχετικές με τα αφορολόγητα αποθεματικά διατάξεις του νόμου 3614/2007 και ποιο είναι το συνολικό ποσό των φόρων, του οποίου η καταβολή αποφεύγεται;

2. Πως δικαιολογούνται οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις σε μια περίοδο λιτότητας για τους μισθούς και πως συνδέονται με τις απαράδεκτες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ισοσκέλιση μέχρι το 2010 του προϋπολογισμού;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης