Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/04/2008

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο του ALPHA

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του Άλφα (Μπ. Παπαπαναγιώτου) για τις τρέχουσες εξελίξεις, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Για την κόντρα Δήμα - Σουφλιά:

"Μια από τις θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ότι εγώ υποδεικνύω στον κ. Δήμα να επιτεθεί στον κ. Σουφλιά, ή ότι ο κ. Δήμας μου λέει τι να ρωτάω, έτσι ώστε αυτός με τις απαντήσεις του να φέρνει σε δύσκολη θέση την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η εξήγηση είναι πιο απλή. Η θεωρία ότι φταίει ο ΟΗΕ, ο Παπαδημούλης, ο Δήμας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, φταίνε ανθέλληνες και κατʼ επάγγελμα αντιπολιτευόμενοι που θέλουν να σπιλώσουν το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον κ.Σουφλιά, δεν πείθει.

Η ουσία είναι ότι η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία που οι ελληνικές κυβερνήσεις υπογράφουν για την προστασία του περιβάλλοντος. Το αποτέλεσμα είναι να υποβαθμίζεται το περιβάλλον και η χώρα να σέρνεται συχνά στα δικαστήρια, να εισπράττει καταδίκες και  πρόστιμα και, τελευταία, να εισπράττει έναν διεθνή διασυρμό, ως η μόνη από τις 141 χώρες που έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο που σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ δεν έχει εγκαταστήσει ένα αξιόπιστο σύστημα για να μετράει τα αέρια του θερμοκηπίου.

Στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ ισχυρή πολιτική βούληση, ούτε με τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ να ασχοληθούν σοβαρά με την προστασία του περιβάλλοντος. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει άρνηση να υπάρξει ένα ισχυρό, αυτόνομο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι υπαρκτές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες επικαλείται διαρκώς το ΥΠΕΧΩΔΕ με τις ανακοινώσεις του, δεν είναι «γομολάστιχα» για να σβήνουν τις ευθύνες της ΝΔ και προσωπικά του κ.Σουφλιά."

Για την ερώτηση στην Κομισιόν:

"Μετά τη αυτή την απόφαση-κόλαφο, που αποβάλλει μόνο εμάς από τους 141 –ρεκόρ Γκίνες- η Ελλάδα προφανώς αποτελεί μια "μαύρη τρύπα" στην τήρηση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων, από όλα τα κράτη-μέλη, σε ό,τι αφορά το Κιότο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να είναι στην πρωτοπορία και πιέζει τους αμερικανούς, γιατί θέλει να πάμε πέρα από το Κιότο, σε πιο φιλόδοξους στόχους. Ρωτάω λοιπόν αν σκοπεύει η Κομισιόν να ελέγξει την χώρα για παραβίαση των δεσμεύσεων που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τον δημόσιο έλεγχο δεν πρέπει να τον επικρίνουμε. Δική μου δουλειά είναι να ελέγχω αν η χώρα μου σέβεται την υπογραφή της. Έχω έννομο συμφέρον, γιατί, ως πολίτης αυτής της χώρας, θέλω οι κυβερνήσεις να εφαρμόζουν πολιτικές υπέρ του περιβάλλοντος και όχι εναντίον του. Δουλειά του κ. Δήμα είναι, ως αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος, να ελέγχει, να εποπτεύει αν όλα τα κράτη-μέλη εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις τους. Αν ήθελα να κάνω μια κριτική στον κ. Δήμα, είναι ότι πολλές φορές οι απαντήσεις που μου δίνει σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος είναι πολύ κομψές και ευγενικές, για να μην φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί ο ίδιος είναι κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ."

To Γραφείο Τύπου