Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/04/2008

Η Υπουργός Εξωτερικών να φέρει στο ΕΣΕΠ το θέμα της καταδίκης της χώρας μας από τον ΟΗΕ για μη συμμόρφωση με το Κιότο

Ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της ΚΠΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα που έχει προκύψει μετά την καταδίκη της Ελλάδας λόγω μη συμμόρφωσης με το Πρωτόκολλο του Κιότο:

«Η Ελλάδα, που έζησε και εξακολουθεί να ζει τις τραγικές συνέπειες από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί στον αγώνα για τις κλιματικές αλλαγές και τον δραστικό περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Όμως, την ώρα που δίνεται μια μεγάλη μάχη παγκοσμίως για ένα «νέο Κιότιο», πιο φιλόδοξο και δεσμευτικό, η χώρα μας καταδικάζεται για μη συμμόρφωση με την ισχύουσα συμφωνία και διασύρεται διεθνώς.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός. Υπενθυμίζουμε ότι στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ στο Μπαλί, τον περασμένο Δεκέμβρη, η ελληνική κυβέρνηση είχε προσέλθει με καθυστέρηση μιας εβδομάδας με  υποβαθμισμένη αντιπροσωπεία, κάτι που είχαμε τότε καταγγείλει και στη συνέχεια είχαμε ζητήσει από την Υπουργό Εξωτερικών κα Ντ.Μπακογιάννη να συμπεριληφθεί μεταξύ των πρώτων θεμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) το πώς σκέφτεται να συμβάλλει η κυβέρνηση και πως προετοιμάζεται για τις διαπραγματεύσεις για το νέο Κιότο, που συνεχίζονται.

Μετά και την τελευταία δυσάρεστη εξέλιξη, επαναφέρουμε την πρότασή μας και περιμένουμε από την Υπουργό Εξωτερικών να ανταποκριθεί το ταχύτερο δυνατό».

To Γραφείο Τύπου