Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/01/2006

Να μπει φραγμός στην κερδοσκοπία των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας πετρελαίου

Ο Π.Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κόμματος, αναφερόμενος στη ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου και την ανάγκη προστασίας των πολιτών, ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα δεν οφείλεται μόνο στη διεθνή κερδοσκοπία, αλλά και την ανεξέλεγκτη εγχώρια κερδοσκοπία των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας πετρελαίου, που με την κάλυψη της κυβέρνησης λειτουργούν ως καρτέλ.

Δυστυχώς, το ολιγοπωλιακό σύμπλεγμα στο χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις καιρικές συνθήκες και τη μεγάλη ζήτηση καυσίμων, προκειμένου να αντλήσει υπερκέρδη.

Η κατάσταση αυτών των ημερών, με το δριμύ ψύχος που επικρατεί, γίνεται τραγική για τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, τα οποία χρειάζεται να καταβάλουν μεγάλα ποσά για θέρμανση, ενώ, όπως βεβαιώνουν πρόσφατες έρευνες, δύο στα δέκα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις σχετικές δαπάνες.

Επειδή η κατάσταση αυτής της περιόδου, λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών, μπορεί να κοστίσει και ανθρώπινες ζωές, καλούμε την κυβέρνηση:

Να πάρει άμεσα μέτρα για να χαλιναγωγηθεί η εγχώρια κερδοσκοπία στα καύσιμα.

Να θέσει, αν χρειαστεί, για έκτακτους λόγους προστασίας των καταναλωτών, πλαφόν ειδικά στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.

Να εξαγγείλει άμεσα τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης 400 ευρώ για τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους άνεργους.

Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αντλεί για τον προϋπολογισμό απρογραμμάτιστα υπερέσοδα από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και να επιμένει να αρνείται το επίδομα θέρμανσης σε οικογένειες για τις οποίες η λήψη του δεν είναι μόνο θέμα κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και επιβίωσης.

To Γραφείο Τύπου