Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/04/2008

Ακόμα δεν έχει προσκομίσει η Ελλάδα στην Επιτροπή τις αναγκαίες πληροφορίες για τον ορισμό προστατευόμενων περιοχών αλιείας!

Απάντηση της Κομισιόν στον Δ. Παπαδημούλη.

"Η Επιτροπή δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα από την Ελλάδα τις αναγκαίες πληροφορίες για τον ορισμό των προστατευόμενων περιοχών αλιείας σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού αριθ. 1967/2006 του Συμβουλίου". Αυτό απαντά ο αρμόδιος Επίτροπος Αλιείας και Θαλασσίων Υποθέσεων, κ. Mπόργκ, σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥN Δημ. Παπαδημούλη.

Με την ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, αφού αναφέρει πώς σύμφωνα με  στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, το 65% έως 75% των ψαριών εμπορικής αξίας υπεραλιεύονται σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και πώς, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1967/2006  για την αλιεία στη Μεσόγειο, αναγνωρίζεται η άμεση ανάγκη για προστασία των ψαριών και των οικοσυστημάτων που τα συντηρούν και ζητείται από τα μεσογειακά κράτη να προχωρήσουν στον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών που θα προστατεύονται από την αλιεία, ρωτά την Επιτροπή εάν η Ελλάδα έχει ενημερώσει, ως όφειλε, σχετικά με τις θαλάσσιες περιοχές που προτίθεται να καθορίσει ως προστατευόμενες, τι προτίθεται να κάνει σε περίπτωση μη υποβολής λίστας προστατευόμενων από την αλιεία θαλάσσιων περιοχών από την Ελλάδα και τέλος αν έχει η Επιτροπή νεότερα στοιχεία σχετικά με την υπεραλίευση.

Στην απάντησή του ο κ. Mπόργκ αναφέρει πώς "η Επιτροπή δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα από την Ελλάδα τις αναγκαίες πληροφορίες για τον ορισμό των προστατευόμενων περιοχών αλιείας σύμφωνα με το άρθρο 5 του προαναφερόμενου κανονισμού. Παρακολουθεί όμως προσεκτικά την εφαρμογή του κανονισμού 1967/2006". Αναφέρει επίσης πώς "σε πρόσφατη συνάντηση υψηλού επιπέδου με τους Γενικούς Διευθυντές Αλιείας των κρατών μελών της Μεσογείου, ο Γενικός Διευθυντής δεσμεύτηκε να διαβιβάσει σύντομα τις απαιτούμενες βάσει του Μεσογειακού κανονισμού πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για τις θαλάσσιες περιοχές".

Τέλος, απαντώντας στο τελευταίο μέρος της ερώτησης,  ο Mαλτέζος Επίτροπος αναφέρει πως η Επιτροπή δεν ήταν ενήμερη για τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, και υπογραμμίζει ότι "ζήτησε επομένως από τον Οργανισμό να της διαβιβάσει τις πληροφορίες και τα στοιχεία που διαθέτει και που θα την καθοδηγούσαν στη διατύπωση της απάντησής της στην ερώτηση του αξιότιμου μέλους του Κοινοβουλίου".

 Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Οι ελληνικές αρχές όχι μόνο δεν εφαρμόζουν την κοινοτική νομοθεσία, αλλά την παραβιάζουν ευθέως. Με πρόσφατη υπουργική απόφαση επιτρέπεται κατά παρέκκλιση της ισχύουσας Ευρωπαϊκής νομοθεσίας τις μηχανότρατες η αλιεία στα παράκτια ύδατα. Η αειφόρος αλιεία είναι ζητούμενο, για να προστατευτούν οι θάλασσες αλλά και το εισόδημα των αλιέων μακροπρόθεσμα."

To Γραφείο Τύπου