Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/04/2008

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η εξαμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις για την αύξηση του πληθωρισμού, την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης και την αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου αναδεικνύουν την παταγώδη αποτυχία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης.

Είναι προφανές ότι ο προϋπολογισμός του 2008, μερικούς μόλις μήνες μετά την ψήφισή του, είναι στον αέρα και δεν συνάδει ούτε καν με τις προβλέψεις της ίδιας της κυβέρνησης.

Η έκθεση αφήνει να εννοηθεί ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση είναι η καθήλωση των μισθών και η αύξηση της φορολογίας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση έχει ήδη επιτύχει το πρώτο, ενώ συζητά μια ακόμη αύξηση του ΦΠΑ η οποία θα οδηγήσει σε ασφυξία τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που ήδη βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση εξαιτίας της τρομακτικής ακρίβειας.

Οι πολυδιαφημισμένες νεοφιλελεύθερες συνταγές που ξεκίνησαν να εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις απο τη δεκαετία του 90, αντί να θωρακίσουν και να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία, την έχουν καταστήσει ευάλωτη και χωρίς ισχυρά θεμέλια, με αποτέλεσμα να είναι «φτερό στον άνεμο» στην πρώτη σοβαρή διεθνή καπιταλιστική κρίση με τραγικές συνέπειες για τον κόσμο της εργασίας.

Σήμερα όσο ποτέ είναι αναγκαία η ριζική αλλαγή στην πορεία της χώρας, καθώς πλέον οι όροι επιβίωσης για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο.       

To Γραφείο Τύπου