Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/04/2008

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ

Στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, συζητήθηκαν η διεθνής οικονομική κρίση, οι οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τα θέματα της ελληνορωσικής συμφωνίας αγωγού φυσικού αερίου καθώς και η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να μετατρέψει την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου Μυτιληναίου - Endessa Hellas από αυτοπαραγωγό σε συμπαραγωγό και για τα παραπάνω επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η διεθνής οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης του πλούτου σε ελάχιστα χέρια αλλά και της αποθέωσης της κερδοσκοπικής δραστηριότητας του κεφαλαίου τόσο στη χρηματοπιστωτική σφαίρα, όσο και στην παραγωγή πρώτων υλών (πετρέλαιο) και βασικών διατροφικών αγαθών. Η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, καθώς η πολιτική της κυβέρνησης διαμορφώνει ένα πλαίσιο όπου κυριαρχεί η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί και η υπερχρέωση μέσω τραπεζών. Το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη οικονομική ασφυξία πλατιών λαϊκών στρωμάτων που δεν μπορούν πλέον να καλύψουν βασικές ανάγκες. Είναι σαφές ότι τα ιδεολογήματα του νεοφιλελευθερισμού και η απόλυτη πίστη στην «ελεύθερη» αγορά και την ιδιωτική πρωτοβουλία έχουν χρεοκοπήσει καθώς όχι μόνο δεν οδηγούν στην ευημερία αλλά δημιουργούν τρομακτικά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά αδιέξοδα. Η αντίληψη της αριστεράς για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξής με επίκεντρο το δημοκρατικό δημόσιο έλεγχο κρίσιμων τομέων της οικονομίας και με έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις με κοινωνικό προσανατολισμό είναι περισσότεορ απο ποτέ επίκαιρες.

Ο ΣΥΝ, σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική και τις πιέσεις των ΗΠΑ, υποστηρίζει ως απολύτως αναγκαία την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης με την Ρωσία. Όπως υποστηρίζουμε επίσης την πολλαπλότητα των ενεργειακών δρόμων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου και την διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού, στα οποία μπορεί να συμβάλλει θετικά και ο αγωγός «South Stream».

Ο ΣΥΝ, όμως, δεν συμμερίζεται τη θριαμβολογία της κυβέρνησης για την συγκεκριμένη συμφωνία υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου που συνυπέγραψε η κυβέρνηση στην Μόσχα αφού αυτή η συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ενώ υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που χρήζουν απάντησης για τo κατά πόσον οι συγκεκριμένοι όροι της είναι επωφελείς για την χώρα και τον ελληνικό λαό. Άλλωστε, οι όροι σε προηγούμενες παρόμοιες συμφωνίες δεν είχαν παρά ελάχιστα οφέλη για το δημόσιο και τον ελληνικό λαό, ενώ διασφάλισαν τεράστια κέρδη για το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ο ΣΥΝ, επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επί της συγκεκριμένης συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου, αφού γνωστοποιηθεί το πλήρες κείμενο της με όλα τα τυχόν προσαρτήματά του.

Ο ΣΥΝ εκφράζει την πλήρη και ριζική αντίθεσή του με την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να εγκρίνει τη μετατροπή της άδειας της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου Μυτιληναίου - Endessa στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Η κυβερνητική αυτή απόφαση είναι σκανδαλώδης, αφού ζημιώνει τη ΔΕΗ με δεκάδες εκατομμύρια ετησίως, πράγμα που αναγνώρισε ευθέως στη Βουλή και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Τ. Αθανασόπουλος.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η κυβέρνηση επέλεξε να ανακοινώσει αυτή την απαράδεκτη απόφασή της μέρες του Πάσχα και την ώρα που ο κ. Καραμανλής συνυπέγραφε στη Μόσχα τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου, θεωρώντας, ίσως ότι θα περάσει απαρατήρητη από την κοινή γνώμη ή θα επισκιαστεί από τους θριαμβικούς κυβερνητικούς τόνους για την ελληνορωσική συμφωνία.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει αμέσως πίσω την απόφασή της και να προασπιστεί τα συμφέροντα της ΔΕΗ και των καταναλωτών, που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.

Η λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα με τους σκανδαλώδεις, υπέρ των ιδιωτικών ομίλων και σε βάρος της ΔΕΗ, όρους που την προωθεί η κυβέρνηση, ως συνέχεια και κλιμάκωση παρεμφερών πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί σε περαιτέρω μεγάλη εκτίναξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος επομένως στην περαιτέρω εκτίναξη της ακρίβειας, η οποία ήδη σαρώνει τις αγορές.



Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού