Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/05/2008

Ακόμη μία διαδικασία παράβασης εναντίον της Ελλάδας, για τη μη ενσωμάτωση της οδηγίας για την αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών

Αποκαλυπτική απάντηση του Επιτρόπου κ. Σπίντλα στον Δημ. Παπαδημούλη.

"Στα τέλη Ιανουαρίου 2008 η Επιτροπή εκκίνησε τη διαδικασία παράβασης, σύμφωνα με το άρθρο 226 της Συνθήκης, ενάντια στην Ελλάδα και όλα τα άλλα κράτη μέλη τα οποία δεν μετέφεραν την οδηγία εντός της προθεσμίας", απαντά ο αρμόδιος Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βλ. Σπίντλα, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας 2004/113 για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών.

Ο Τσέχος Επίτροπος απαντά ότι "Σύμφωνα με το άρθρο 17 της οδηγίας αριθ. 2004/113/ΕΚ του Συμβουλίου, τα κράτη μέλη πρέπει να μεταφέρουν τις διατάξεις αυτής της οδηγίας στην εθνική τους νομοθεσία έως τις 21 Δεκεμβρίου 2007, εκτός από το άρθρο 5 παράγραφος 3 όπου προβλέπονται δυο επιπλέον χρόνια. Μέχρι σήμερα, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει σχετικά με εθνικά μέτρα που να μεταφέρουν την οδηγία".

Τονίζει επίσης ότι "Στα τέλη Ιανουαρίου 2008 η Επιτροπή εκκίνησε τη διαδικασία παράβασης, σύμφωνα με το άρθρο 226 της Συνθήκης, ενάντια στην Ελλάδα και όλα τα άλλα κράτη μέλη τα οποία δεν μετέφεραν την οδηγία εντός της προθεσμίας (Τσεχία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο). Τα κράτη μέλη οφείλουν να στείλουν τις παρατηρήσεις τους στην Επιτροπή μέσα σε δυο μήνες. Μετά από αυτή την προθεσμία, η Επιτροπή θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα αν κάποιο από τα κράτη μέλη δεν έχει απαντήσει ικανοποιητικά ή και καθόλου".

Τελειώνοντας υπογραμμίζει πώς "μέσα στους επόμενους μήνες από τις αρχές του 2008 και έπειτα, η Επιτροπή θα αρχίσει να αξιολογεί τα εθνικά μέτρα που λαμβάνει κάθε κράτος μέλος με σκοπό να εξακριβώσει αν συμμορφώνονται πλήρως με την οδηγία.".

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

"Η Ελλάδα, με ευθύνη των κυβερνήσεών της, διατηρεί τα πρωτεία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις κοινωνικές ανισότητες.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. "εορτάζει" τη φετινή Πρωτομαγιά οδηγούμενη για ακόμη μια φορά προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το τεράστιο κοινωνικό έλλειμμα που την χαρακτηρίζει.

Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, αντί για τετριμμένες κοινοτυπίες περί "κοινωνικής ευαισθησίας", οφείλουν εξηγήσεις και κυρίως ενέργειες για την μείωση των εκρηκτικά εντεινόμενων, σε βάρος των ασθενέστερων, κοινωνικών ανισοτήτων".

To Γραφείο Τύπου