Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/05/2008

Συνέντευξη Δημ.Στρατούλη, μέλους Π.Γ. ΣΥΝ, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Θ.Σιαφάκα)

Για τα χθεσινά γεγονότα στις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά

-    Θέλω να μου πείτε τι ακριβώς συνέβη εχθές κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά...

Εμείς δεν μπορούμε κατ΄ αρχήν να καταλάβουμε την ένταση, η οποία μάλιστα οδήγησε και σε αυτές τις ανακοινώσεις με τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και για τον ΣΥΝ.

Αυτό που μας απασχολούσε χθες στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, πριν υπάρξει αυτή η ένταση, ήταν, πρώτον, γιατί στην Αθήνα είχαμε τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις, μία στην Ομόνοια, μία στο Σύνταγμα και μία στο Πεδίον του Άρεως. Μας προβλημάτιζε για την εικόνα του συνδικαλιστικού κινήματος και μας προβλημάτιζε για τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης πολιτικών της κυβέρνησης της Ν.Δ. που είναι σε εξέλιξη και που, κατά τη δική μας γνώμη, είναι σε βάρος των εργαζομένων, δηλαδή πολιτικές λιτότητας, η ακρίβεια, οι ιδιωτικοποιήσεις με επίκεντρο τον ΟΤΕ, η εφαρμογή του ασφαλιστικού κ.λπ. Είχαμε αυτόν τον προβληματισμό κυρίως. Και μάλιστα δεν μας απασχολούσε ότι τα 9/10 των συγκεντρωμένων ήταν κατά βάση από την κινητοποίηση είχε κάνει η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μας απασχολούσε αυτό, ούτε θριαμβολογούσαμε ότι έχουμε την ηγεμονία έναντι του ΠΑΣΟΚ στο δρόμο. Είναι μακριά από μας τέτοιες αντιλήψεις. Και να πω την αλήθεια μας προβλημάτιζε πάρα πολύ ότι και οι τρεις συγκεντρώσεις που έγιναν χθες στην Αθήνα ήταν πολύ πίσω από τις ανάγκες και έδιναν μια εικόνα απομαζικοποίησης του συνδικαλιστικού κινήματος σε σχέση με τις μεγάλες απεργίες για το ασφαλιστικό. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.

-    Εκείνο που άκουσα εγώ από την πλευρά της ΠΑΣΚΕ είναι ότι την ένταση την προκάλεσε η Αυτόνομη Παρέμβαση, η οποία επέκρινε ανοιχτά τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μάλιστα κάποιοι -αναρωτιέμαι κι εγώ ποιοι- πέταγαν κροτίδες την ώρα που ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε δηλώσεις..

Κατ΄ αρχήν είναι δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ και του οποιουδήποτε σ΄ αυτή τη χώρα να κρίνει τις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφει η ΓΣΕΕ. Ουδείς είναι υπεράνω κριτικής..

-    Φαντάζομαι όμως ότι δεν συμφωνείτε με τη λογική κάποιοι να πετάνε κροτίδες, αυγά, ντομάτες, μπουκάλια με νερό....

Όχι βέβαια. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτές οι πρακτικές υπερβαίνουν το δικό μας χώρο και τις δικές μας αξίες. Θέλω να σας πω όμως το εξής. Ότι εδώ έγινε μια διόγκωση των χθεσινών γεγονότων. Επειδή ήμουν κι εγώ εκεί και πολλοί ήταν εκεί θα σας πω τι είδαμε. Χθες είχαμε το εξής, το οποίο ήταν η αφορμή να γίνει αυτή η αντιπαράθεση. Υπήρχε μια ομάδα 15-20 εργαζομένων στη συγκέντρωση -ομάδα εργαζομένων, όχι με κομματικά πανό κ.λπ.- η οποία διαμαρτύρονταν μ΄ένα δικό της τρόπο, με δικά της συνθήματα με πιο έντονα θα έλεγα, απέναντι στη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ για τη συλλογική σύμβαση την οποία υπέγραψε....

-    Αυτή η ομάδα έχει κάποια σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΝ;..

Η ομάδα που είχε έρθει και είχε βάλει μια μουσική και το είδαν σαν αντίπραξη στα όσα γίνονταν κ.λπ. δεν έχει καμία σχέση ούτε με τον χώρο του ΣΥΝ, ούτε με τον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

-    Τότε έχουμε να κάνουμε με μία παρεξήγηση;... Γιατί έχουμε να κάνουμε με μία ανακοίνωση σε πολύ σκληρό ύφος.. Και θάθελα να ρωτήσω ποιες είναι οι σταλινικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.. Υπήρξε μια πολύ σκληρή απάντηση της ΠΑΣΚΕ η οποία παραπέμπει ανοιχτά σε κόμματα .....

Εμείς επεισόδια δεν είδαμε στη χθεσινή συγκέντρωση. Είδαμε τρία πράγματα, τα οποία για μας είναι τίποτα σε σχέση με άλλα που έχουμε ζήσει σε συγκεντρώσεις και έχουμε βρεθεί σε δύσκολες καταστάσεις. Πρώτον ήταν μια κροτίδα που έριξαν κάποιοι, πολύ κακώς που το έριξαν, την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αλλά ήταν ένα τίποτα. Μάλιστα την ίδια ώρα ήμασταν εκεί κι εγώ με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ τον Αλ. Τσίπρα και δεν ήταν κάτι για το οποίο φοβηθήκαμε.

-    Εκείνη την ώρα δεν περιμένεις την κροτίδα και δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι....

Εγώ δεν λέω ότι είναι σωστό να ρίχνουν κροτίδες όταν κάνουν δηλώσεις συνδικαλιστές, πολιτικά στελέχη κ.λπ. Και από άποψη δική μου προσωπική, διαφωνώ, δεν έχω ρίξει ποτέ κροτίδα στη ζωή μου. Επειδή όμως έτυχε να ήμουν εκεί με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα, ο οποίος έκανε δηλώσεις αμέσως μετά τον κ. Παναγόπουλο, το είδαμε κι εμείς που έπεσε και καταλάβαμε αμέσως. Εντάξει, υπήρξε μια πρώτη ανησυχία, αλλά δεν ήταν βόμβα μολότοφ. Εμείς έχουμε δει ανάμεσα στις γραμμές μας να πέφτουν και βόμβες μολότοφ, να χτυπάει η Αστυνομία τους διαδηλωτές με χημικά, δακρυγόνα και κλομπ και δεν ακυρώσαμε ΠΟΤΕ πορείες γι αυτό το λόγο.

Αυτά που έγιναν χθες, πρώτον, έπεσε μια μικρή κροτίδα στο πεζοδρόμιο, δεύτερον, έπεσε ένα μπουκαλάκι νερό που δεν έφτασε καν στην εξέδρα της ΓΣΕΕ και τρία κουλουράκια, που το έκαναν κάποιοι για να δείξουν μάλλον συμβολικά ότι οι αυξήσεις που έδωσε η ΓΣΕΕ δεν ήταν ούτε ένα κουλούρι. Αυτά δεν τα θεωρούμε επεισόδια. Βεβαίως μας υπερβαίνουν, γιατί ούτε κουλούρια πετάμε εμείς, ούτε κροτίδες ρίχνουμε, αλλά μην τα λέμε αυτά επεισόδια σε σχέση με καταστάσεις που έχουμε ζήσει. Ξέρετε κι εσείς από τη δημοσιογραφική σας εμπειρία ότι έχουν διαλυθεί ολόκληρες πορείες από ΜΑΤ, από δακρυγόνα, από χημικά...

-    Λέτε ότι ο ΣΥΝ δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά...

Φυσικά... Αυτό το ξέρετε κι εσείς που κάνετε πολιτικό ρεπορτάζ τόσα χρόνια....

-    Τότε να ρωτήσουμε αυτή η ανακοίνωση, που έγινε με τον πιο επίσημο τρόπο και αναφέρεται σε σταλινικές συνιστώσες, σε τι αφορά;... Ποιες είναι οι σταλινικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ;...

Εμείς δεν ξέρουμε σε τι αφορά η ανακοίνωση. Και από τη στιγμή που εμείς αφ΄ ενός δεν είχαμε εμπλοκή σε τέτοια γεγονότα -και δεν μπορούσαμε να έχουμε- και αφ΄ ετέρου επειδή εμείς δεν είχαμε κανένα σχέδιο να δημιουργήσουμε επεισόδια -γιατί είδαμε κύκλοι της ΠΑΣΚΕ, εκτός από τη γραπτή ανακοίνωση, χθες στα κανάλια να διαρρέουν και περί σχεδίου του ΣΥΝ για τη δημιουργία επεισοδίων- επειδή εμείς τίποτε απ΄ όλα αυτά δεν είχαμε, εκείνο το οποίο σκεφτήκαμε ήταν ότι ήταν μια ανακοίνωση πολιτικής σκοπιμότητας, την οποία έβγαλε η ΠΑΣΚΕ,  λειτουργώντας, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ως βραχίονας κομματικός του ΠΑΣΟΚ  μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ίσως το πρόβλημά τους να ήταν ότι στη χθεσινή κινητοποίηση δεν μπόρεσε η ΠΑΣΚΕ να κινητοποιήσει κόσμο, διότι η χθεσινή κινητοποίηση που έγινε στα πλαίσια της ΓΣΕΕ ήταν κατά βάση μια κινητοποίηση στην οποία ήταν κόσμος που ανήκε στον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν μας αφορά. Μακάρι η συγκέντρωση να ήταν δεκαπλάσια. Αυτό θέλαμε.

Ίσως επειδή αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την κριτική και την αντεπίθεση που έχει γίνει και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Ν.Δ., κρατιέται σε πολύ υψηλά ποσοστά αυτή τη στιγμή, προφανώς το ΠΑΣΟΚ επέλεξε, χρησιμοποιώντας ως πολιορκητικό κριό την ΠΑΣΚΕ, να κάνει επίθεση στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Εμείς δεν θα ανταποκριθούμε σ΄ αυτό. Δεν θα κάνουμε πεδίο μάχης το συνδικαλιστικό κίνημα με το ΠΑΣΟΚ για το ποιος από τους δύο θα έχει την ηγεμονία να αντιπολιτεύεται στη Ν.Δ. Θέλουμε ενωμένο το συνδικαλιστικό κίνημα.

-    Λένε πολλοί μήπως μεταφέρεται μια αντιπαράθεση από το πολιτικό κίνημα στο συνδικαλιστικό.....

Η εκτίμηση η δική μας είναι αυτή. Η μόνη ερμηνεία που δίνουμε στην ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ είναι ότι βγήκε από λόγους κομματικής και πολιτικής σκοπιμότητας γι αυτό το σκοπό. Δεν μπορούμε να δώσουμε καμία ερμηνεία, γιατί η ΠΑΣΚΕ ξέρει ότι τόσα χρόνια τέτοιες πρακτικές ποτέ δεν υιοθετήσαμε.  

Εμείς απαντήσαμε και απαντάμε με πολλή ψυχραιμία. Διότι θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο, ότι είναι επικίνδυνο για τους εργαζόμενους και την κοινωνία να μετατρέψουμε σε πεδίο αντιπαράθεσης το συνδικαλιστικό κίνημα, όταν αυτή τη στιγμή η ακρίβεια θερίζει και εξαερώνει τα εργατικά εισοδήματα.

-    Αν όντως διακριβωθεί ότι υπάρχει ρόλος και συμμετοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ, τότε ενδεχομένως να δικαιολογηθεί ως ένα βαθμό η ανακοίνωση.... Όμως για να καταλήξουμε εκείνο που θάθελα να πω .. είναι ότι όλα αυτά ευνοούν τη Ν.Δ., την οποία υποτίθεται ότι χτυπάτε.....

Αυτή είναι και η δική μας εκτίμηση, γι αυτό σας είπα ότι δεν θα ανταποκριθούμε σ΄ αυτή την πρόκληση η οποία γίνεται από την ΠΑΣΚΕ  και ουσιαστικά από το ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το συνδικαλιστικό κίνημα σαν ένα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο δυνάμεων ποιος θα έχει την ηγεμονία στην αντιπολίτευση. Δική μας γνώμη είναι ότι κάτι τέτοιο θα ευνοούσε την κυβέρνηση της Ν.Δ. να πουλήσει όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις, να περάσει τις πολιτικές της λιτότητας, να μην κάνει τίποτα για την ακρίβεια που θερίζει τα εργατικά εισοδήματα και να εφαρμόσει τη δική της πολιτική.

Είμαστε πολύ αγανακτισμένοι γι αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Διότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί υπονοούν ότι εμείς υιοθετούμε τέτοιες πρακτικές. Αυτά τα πράγματα μας θυμίζουν σύνδρομο Πολύδωρα. Αυτά τα πράγματα τα έχουμε ακούσει από τον κ. Πολύδωρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΝ, ότι είμαστε οι προστάτες των κουκουλοφόρων. Πάει πολύ και δεν θα το ανεχτούμε και δεν το ανεχόμαστε να το ακούμε από χείλη του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚΕ αυτές τις κατηγορίες. Και καταλαβαίνετε σ΄ αυτό θα είμαστε ιδιαίτερα αποφασιστικοί απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.