Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/05/2008

Στο 13% το ποσοστό ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα το 2006, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για την EΕ-15 ήταν 44% και για την EΕ-25 41%!

Δημ. Παπαδημούλης: "Η Ελλάδα παραμένει ουραγός στα θέματα περιβάλλοντος, παρά τις εξαγγελίες των αρμοδίων"

"Τα ποσοστά ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων και απορριμμάτων συσκευασίας στην Ελλάδα είναι χαμηλά σε σύγκριση με τον μέσο όρο πολλών άλλων κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Αυτό απαντά μεταξύ άλλων ο Επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος Επίτροπος κ. Στ. Δήμας, σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ζητούσε από την Επιτροπή να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το πόσα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών διαθέτει η Ελλάδα και ποιός είναι ο αντίστοιχος αριθμός στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Ρωτούσε επίσης πόσοι κάδοι ανακύκλωσης ανά κατηγορία (γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο) αντιστοιχούν σε κάθε 100 κατοίκους στην Ελλάδα, ποιο το αντίστοιχο ποσοστό στα άλλα κράτη μέλη και τέλος  πώς αξιολογεί η Επιτροπή το επίπεδο της ανακύκλωσης στην Ελλάδα.

Στην απάντηση του ο αρμόδιος Επίτροπος αναφέρει ότι, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία για την διαχείριση αποβλήτων, παρότι "τα κράτη μέλη οφείλουν να καταρτίζουν εθνικά σχέδια διαχείρισης των αποβλήτων... δεν υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη διαλογή συγκεκριμένων υλικών και, ειδικότερα, σχετικά με τον αριθμό των κέντρων διαλογής ή των κάδων ανακύκλωσης".

Επισημαίνει όμως πως "στοιχεία για όλα τα κράτη μέλη όσον αφορά την παραγωγή, τη συλλογή και την επεξεργασία των αποβλήτων περιέχει η «Έκθεση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τα απόβλητα για την περίοδο 2001-2003» , η οποία είναι διαθέσιμη στον δικτυακό τόπο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος (DG ENV) ".

Συνεχίζει παραθέτοντας ενδεικτικά στοιχεία από την έκθεση αυτή:

"Την περίοδο 2000-2002, κατά μέσον όρο, στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Το ποσοστό ανακύκλωσης αυξήθηκε από 57 σε 58%.

Ο στόχος ανακύκλωσης του 15% επιτεύχθηκε σε όλα τα κράτη μέλη.

Στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Τσεχική Δημοκρατία, ο βαθμός ανακύκλωσης υπερέβη αισθητά το 15%.

Το ποσοστό ανακύκλωσης αυξήθηκε από 64 σε 68%.

Ο στόχος ανακύκλωσης του 15% επιτεύχθηκε σε όλα τα κράτη μέλη.

Στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ουγγαρία, ο βαθμός ανακύκλωσης χαρτιού υπερέβη αισθητά το 15%.

Το ποσοστό ανακύκλωσης αυξήθηκε από 53 σε 57%.

Ο στόχος ανακύκλωσης του 15% επιτεύχθηκε σε όλα τα κράτη μέλη.

Στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ουγγαρία, ο βαθμός ανακύκλωσης υπερέβη το 15%.

Μόνο στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερο το ποσοστό ανακύκλωσης μετάλλων.

Το ποσοστό ανακύκλωσης αυξήθηκε από 22 σε 24%.

Το 2002, ο στόχος ανακύκλωσης του 15% επιτεύχθηκε σε όλα τα κράτη μέλη.

Στην Ιρλανδία και την Τσεχική Δημοκρατία, ο βαθμός ανακύκλωσης υπερέβη επίσης το 15%, ενώ στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ουγγαρία ήταν μικρότερος από 15%."

Αφού υπενθυμίσει ότι οι ανωτέρω στόχοι έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω, με βάση  νεότερη οδηγία και ότι για την Ελλάδα ισχύουν ορισμένες εξαιρέσεις, ο Έλληνας Επίτροπος υπογραμμίζει ότι  "σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα το 2006 ήταν 13%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την EΕ-15 ήταν 44% και για την EΕ-25 41%. Επομένως, τα ποσοστά ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων και απορριμμάτων συσκευασίας στην Ελλάδα είναι χαμηλά σε σύγκριση με τον μέσο όρο πολλών άλλων κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η ορθολογική διαχείριση των αστικών αποβλήτων αποτελεί μια από τις σύγχρονες "πληγές" του περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν  είναι εντυπωσιακά: Ενώ οι κοινοτικοί στόχοι για την ανακύκλωση αναθεωρούνται προς τα πάνω, η Ελλάδα δεν κατορθώνει να ανταποκριθεί ούτε στους παλαιότερους. Παρά τις εξαγγελίες των αρμοδίων, οι μπλε κάδοι είναι δυσεύρετοι στις μεγάλες πόλεις, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας είναι απλά... ανύπαρκτοι! Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες ότι μετά τη διαλογή  συχνά δεν γίνεται ανακύκλωση αλλά τα απορρίμματα καταλήγουν ανεξέλεγκτα στους ΧΥΤΑ. Καλούμε την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να τρέξουν για να φτάσουν τους στόχους που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία."

To Γραφείο Τύπου