Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/05/2008

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι επιπτώσεις της στην υγεία των κατοίκων των μεγάλων πόλεων

Ερώτηση Μ.Παπαγιαννάκη προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Τον τίτλο της πιο μολυσμένης ευρωπαϊκής πόλης έχει κατακτήσει η Θεσσαλονίκη, στην οποία, κατά μέσο όρο, δύο στις τρεις ημέρες το χρόνο παρατηρείται υπέρβαση των ορίων για τα αιωρούμενα σωματίδια, ενώ έχει υπολογιστεί ότι οι κάτοικοι εισπνέουν καθημερινά ένα θανατηφόρο κοκτέιλ 60 διαφορετικών τοξικών ουσιών που βρίσκονται προσκολλημένες πάνω στην αιωρούμενη σκόνη. Η Αθήνα ακολουθεί στην 3η θέση, η Λάρισα στην 5η, η Πάτρα στην 7η, ο Βόλος στην 13η και το Ηράκλειο στην 20ή. Τα παραπάνω επισημαίνονται στην τελευταία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «την κατάσταση των ευρωπαϊκών πόλεων» (Μάιος 2007) που επισημάναμε σε προηγούμενη ερώτησή μας στις 19-11-2007.

Σημαντική αύξηση των πρόωρων θανάτων λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ειδικά στις χαρακτηρισμένες ως ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας καταγράφουν οι επιστήμονες, οι οποίοι, παρότι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και χρόνια στην Πολιτεία για να λάβει μέτρα, δεν εισακούονται. Τα ευρήματα αναφέρουν ότι οι βραχυχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων είναι 0,5 με 1% αύξηση θνησιμότητας κατά τις ημέρες με υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, ενώ η μακροχρόνια έκθεση στα τρέχοντα επίπεδα ρύπανσης μειώνει από μισό έως ένα έτος το προσδόκιμο ζωής.

Στις απαντήσεις που λάβαμε και από τα δύο Υπουργεία αναφέρονται μέτρα περιορισμού των εκπομπών ρύπων από όλες τις πηγές ρύπανσης και ότι όπου διαπιστώνονται παραβάσεις επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις. Δυστυχώς δεν αναφέρονται συγκεκριμένα αποτελέσματα ελέγχων, που να δικαιολογούν τις εν λόγω υπερβάσεις και να υποδηλώνουν τον έγκαιρο και έγκυρο τρόπο αντιμετώπισης.

Όλα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι η Οδηγία 96/61/ΕΚ σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης, έχει ενσωματωθεί στο εθνικό μας δίκαιο με το νόμο 3010 του 2002. Η συγκεκριμένη Οδηγία έχει στόχο την πρόληψη, τη μείωση και, στο μέτρο του δυνατού, την εξάλειψη της ρύπανσης, με ενέργειες κατά προτεραιότητα στην πηγή, καθώς και την εξασφάλιση συνετής διαχείρισης των φυσικών πόρων, σύμφωνα με τις βασικές αρχές του «ο ρυπαίνων πληρώνει». Επίσης, η Οδηγία αποδίδει προτεραιότητα στην ολοκληρωμένη μείωση της ρύπανσης, ως σημαντικού στοιχείου της εξέλιξης προς πλέον μακροχρόνια ισορροπία μεταξύ, αφενός, των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και, αφετέρου, των πόρων και της αναγεννητικής δυνατότητας της φύσης. Ένα σχέδιο για την ολοκληρωμένη μείωση της ρύπανσης δεν φαίνεται να απασχολεί την Πολιτεία που συνεχίζει να μην ανησυχεί από τα αποτελέσματα της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «την κατάσταση των ευρωπαϊκών πόλεων» αλλά και των δικών της ελέγχων που καταδεικνύουν τις υπερβάσεις και απλά προχωρούν σε νομικές κυρώσεις.

Κατόπιν όλων αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Γίνονται έλεγχοι στις ρυπογόνες πηγές των αιωρούμενων μικροσωματιδίων (οχήματα, οικοδομικές εργασίες, βιομηχανίες κ.α.) για τον προσδιορισμό της ρύπανσης, ποια τα αποτελέσματά τους και ποιες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί;

- Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να προωθήσουν για τον περιορισμό των επιπέδων των αέριων ρύπων, τουλάχιστον εντός των επιτρεπόμενων ορίων της ΕΕ, ώστε να υπάρξει βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των μεγαλουπόλεων της χώρας μας και να μην κινδυνεύει η υγεία τους;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Παπαγιαννάκης